Gå direkt till innehållet
Migration and Home Affairs
  • 4 juni 2024

Lagstiftningsärenden i korthet

Migrations- och asylpakten

Förordningen om asyl- och migrationshantering

Förordningen om asyl- och migrationshantering ersätter den nuvarande Dublin III-förordningen och

  • förbättrar systemet för att avgöra vilket medlemsland som har ansvaret för asylansökningar genom att göra det mer effektivt och stabilt och förhindra sekundära förflyttningar,
  • inrättar ett obligatoriskt men flexibelt solidaritetssystem för medlemsländer som är utsatta för migrationstryck.

Förordningen om asylförfaranden (inklusive förordningen om ett gränsförfarande för återvändande)

Genom förordningen om asylförfaranden inrättas ett gemensamt, rättvist och effektivt förfarande för att fatta beslut om asylansökningar. Samtidigt bidrar förordningen till att begränsa missbruk och avlägsna incitamenten för sekundära förflyttningar inom EU. Förordningen skapar tillsammans med förordningen om ett gränsförfarande för återvändande även ett obligatoriskt gränsförfarande för både asyl- och återvändandeprocessen vid de yttre gränserna. Återvändandedelen av gränsförfarandet fastställs av rättsliga skäl i en separat förordning för att återspegla det faktum att återvändandereglerna på EU-nivå bygger på Schengenreglerna.

Förordningen om krissituationer och force majeure-situationer

Förordningen om krissituationer och force majeure-situationer behandlar krissituationer, inbegripet instrumentalisering och force majeure, och innehåller undantag och solidaritetsåtgärder för medlemsländerna.

Eurodacförordningen

Omarbetningen av Eurodacförordningen kommer att omvandla den befintliga Eurodacdatabasen från en asyldatabas till en fullt utvecklad asyl- och migrationsdatabas. Den nya databasen kommer att stödja asylsystemet och underlätta hanteringen av irreguljär migration samt stödja genomförandet av vidarebosättningsförordningen och direktivet om tillfälligt skydd. Databasen kommer att integreras med interoperabilitetsramen för att sömlöst slås samman med andra EU-databaser.

Screeningförordningen

I den nya screeningförordningen fastställs enhetliga regler som säkerställer kontroller och korrekt registrering av irreguljära migranter och asylsökande som reser in i EU och en smidig övergång till efterföljande återvändande- eller asylförfaranden.

Skyddsgrundsförordningen

Skyddsgrundsförordningen ersätter skyddsgrundsdirektivet. Den införlivar Genèvekonventionen i EU-lagstiftningen och syftar till att säkerställa att medlemsländerna tillämpar gemensamma kriterier för när personer ska anses vara berättigade till internationellt skydd. I förordningen fastställs också vilka rättigheter och skyldigheter personer som beviljats internationellt skydd ska ha.

Direktivet om mottagningsvillkor

Det reviderade direktivet om mottagningsvillkor innehåller miniminormer för medlemsländernas stöd till asylsökande, vilket säkerställer en rimlig levnadsstandard för dem som anländer till EU och söker internationellt skydd.

Unionsramen för vidarebosättning

Förordningen om en unionsram för vidarebosättning och inresa av humanitära skäl (unionsramen) banar väg för säkra och lagliga vägar till EU för människor i behov av skydd och bidrar till att stärka internationella partnerskap med länder utanför EU som tar emot stora flyktinggrupper.