Direct la conținutul principal
Migration and Home Affairs
4 iunie 2024

Dosarele legislative, pe scurt

Pactul privind migrația și azilul

Regulamentul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație

Regulamentul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație înlocuiește actualul Regulament Dublin III și:

  • îmbunătățește sistemul prin care se determină statul membru responsabil de examinarea unei cereri de azil, făcându-l mai eficient și mai stabil și prevenind deplasările secundare
  • instituie un sistem de solidaritate obligatoriu, dar flexibil, pentru statele membre care se confruntă cu presiunea migrației.

Regulamentul privind procedura de azil (inclusiv Regulamentul privind procedura de returnare la frontieră)

Regulamentul privind procedura de azil stabilește o procedură comună, echitabilă și eficientă pentru luarea unei decizii cu privire la o cerere de azil, limitând, în același timp, abuzurile și eliminând stimulentele pentru deplasările secundare în întreaga UE. Împreună cu Regulamentul privind procedura de returnare la frontieră, acesta stabilește, de asemenea, o procedură obligatorie la frontieră atât pentru procedura de azil, cât și pentru cea de returnare la frontierele externe. Din motive juridice, partea referitoare la returnare din cadrul procedurii la frontieră este prevăzută într-un regulament separat pentru a reflecta faptul că normele privind returnarea la nivelul UE se bazează pe normele Schengen.

Regulamentul privind situațiile de criză și de forță majoră

Regulamentul privind situațiile de criză și de forță majoră abordează situațiile de criză, inclusiv instrumentalizarea și forța majoră, și prevede derogări și măsuri de solidaritate pentru statele membre.

Regulamentul Eurodac

Reformarea Regulamentului Eurodac va transforma baza de date Eurodac existentă, dintr-o bază de date privind azilul într-o bază de date axată în integralitate pe azil și migrație. Noua bază de date va sprijini sistemul de azil și va contribui la gestionarea migrației neregulamentare, precum și la punerea în aplicare a Regulamentului privind relocarea și a Directivei privind protecția temporară. Această bază de date va fi integrată în cadrul de interoperabilitate, pentru a funcționa cu alte baze de date ale UE.

Regulamentul privind procedura de screening

Noul Regulament privind procedura de screening stabilește norme uniforme care asigură verificarea și înregistrarea corespunzătoare a migranților în situație neregulamentară și a solicitanților de azil care intră în UE, precum și o legătură continuă cu procedurile ulterioare de returnare sau de azil.

Regulamentul privind condițiile de obținere a protecției internaționale

Regulamentul privind condițiile de obținere a protecției internaționale înlocuiește Directiva privind condițiile de obținere a protecției internaționale. Acesta încorporează Convenția de la Geneva în legislația UE și urmărește să garanteze că statele membre aplică criterii comune pentru acordarea dreptului de a beneficia de protecție internațională. Acesta definește, de asemenea, conținutul drepturilor și obligațiilor beneficiarilor de protecție internațională.

Directiva privind condițiile de primire

Directiva revizuită privind condițiile de primire va prevedea asigurarea de către statele membre a unor standarde minime de asistență pentru solicitanții de azil, garantând un nivel de trai adecvat pentru cei care sosesc în UE și care solicită protecție internațională.

Cadrul de relocare al Uniunii

Regulamentul privind cadrul de relocare și de admisie umanitară al Uniunii (cadrul Uniunii) consolidează căile sigure și legale de intrare în UE pentru persoanele care au nevoie de protecție și contribuie la consolidarea parteneriatelor internaționale cu țările din afara UE care găzduiesc un număr mare de refugiați.