Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Migration and Home Affairs
4 Ιουνίου 2024

Συνοπτικές πληροφορίες για τους νομοθετικούς φακέλους

Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

Κανονισμός για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης

Ο κανονισμός για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης αντικαθιστά τον ισχύοντα «κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ» και:

  • βελτιώνει το σύστημα προσδιορισμού του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τις αιτήσεις ασύλου, καθιστώντας το πιο αποδοτικό και σταθερό και αποτρέποντας τις δευτερογενείς μετακινήσεις·
  • θεσπίζει υποχρεωτικό αλλά ευέλικτο σύστημα αλληλεγγύης για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτική πίεση.

Κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου (συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για τη διαδικασία επιστροφής στα σύνορα)

Ο κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου θεσπίζει μια κοινή, δίκαιη και αποδοτική διαδικασία όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου, περιορίζοντας παράλληλα τις καταχρήσεις και καταργώντας τα κίνητρα για δευτερογενείς μετακινήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Μαζί με τον κανονισμό για τη διαδικασία επιστροφής στα σύνορα θεσπίζει επίσης υποχρεωτική διαδικασία στα σύνορα τόσο για τη διαδικασία ασύλου όσο και για τη διαδικασία επιστροφής στα εξωτερικά σύνορα. Το μέρος της διαδικασίας στα σύνορα που αφορά την επιστροφή καθορίζεται σε χωριστό κανονισμό για νομικούς λόγους, ώστε να αντικατοπτρίζεται το γεγονός ότι οι κανόνες επιστροφής σε επίπεδο ΕΕ βασίζονται στους κανόνες του Σένγκεν.

Κανονισμός για τις καταστάσεις κρίσης και ανωτέρας βίας:

Ο κανονισμός για τις καταστάσεις κρίσης και ανωτέρας βίας εξετάζει καταστάσεις κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και καταστάσεις ανωτέρας βίας, και προβλέπει παρεκκλίσεις και μέτρα αλληλεγγύης για τα κράτη μέλη.

Κανονισμός Eurodac

Η αναδιατύπωση του κανονισμού Eurodac θα μετατρέψει την υφιστάμενη βάση δεδομένων Eurodac από βάση δεδομένων για το άσυλο σε πλήρη βάση δεδομένων για το άσυλο και τη μετανάστευση. Η νέα βάση δεδομένων θα στηρίξει το σύστημα ασύλου, θα συμβάλει στη διαχείριση της αντικανονικής μετανάστευσης και θα στηρίξει την εφαρμογή του κανονισμού για την επανεγκατάσταση και της οδηγίας για την προσωρινή προστασία. Η βάση δεδομένων θα ενσωματωθεί στο πλαίσιο διαλειτουργικότητας ώστε να συνδεθεί απρόσκοπτα με άλλες βάσεις δεδομένων της ΕΕ.

Κανονισμός για τον έλεγχο διαλογής

Ο νέος κανονισμός για τον έλεγχο διαλογής θεσπίζει ενιαίους κανόνες που διασφαλίζουν τον έλεγχο και την ορθή καταγραφή των αντικανονικών μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην ΕΕ, καθώς και την απρόσκοπτη σύνδεση με τις επακόλουθες διαδικασίες επιστροφής ή ασύλου.

Κανονισμός για τις απαιτήσεις αναγνώρισης

Ο κανονισμός για τις απαιτήσεις αναγνώρισης αντικαθιστά την οδηγία για τις ελάχιστες απαιτήσεις. Ενσωματώνει τη Σύμβαση της Γενεύης στο δίκαιο της ΕΕ και έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν κοινά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό προσώπων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Καθορίζει επίσης το περιεχόμενο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας των δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή

Η αναθεωρημένη οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή προβλέπει ελάχιστα πρότυπα συνδρομής για τους αιτούντες άσυλο από τα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας επαρκές βιοτικό επίπεδο για όσους φθάνουν στην ΕΕ και ζητούν διεθνή προστασία.

Πλαίσιο της Ένωσης για την επανεγκατάσταση

Ο κανονισμός-πλαίσιο της Ένωσης για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους (στο εξής: πλαίσιο της Ένωσης για την επανεγκατάσταση) ενισχύει ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την ΕΕ για τα άτομα που χρήζουν προστασίας και συμβάλλει στην ενίσχυση των διεθνών εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς.