Gå direkt till innehållet
Migration and Home Affairs
  • 21 maj 2024

Migrations- och asylpakten

Ett gemensamt EU-system för migrationshantering

Vad är EU:s migrations- och asylpakt?

Migrations- och asylpakten är en uppsättning nya regler för att hantera migration och inrätta ett gemensamt asylsystem på EU-nivå, som ger resultat och samtidigt bygger på våra europeiska värden.

Pakten bygger på och ändrar tidigare reformförslag på migrationsområdet. Den har ett övergripande förhållningssätt som syftar till att stärka och integrera viktig EU-politik för migration, asyl, gränsförvaltning och integration. Den innehåller fasta men rättvisa regler för att hantera och normalisera migrationen på lång sikt och ska ge EU-länderna flexibilitet att hantera de särskilda utmaningar de ställs inför och de skyddsåtgärder de behöver för att skydda människor i nöd.

Den 10 april 2024 röstade Europaparlamentet för de nya migrationsreglerna (efter att de formellt antagits av Europeiska unionens råd den 14 maj 2024), som ger EU möjlighet att med beslutsamhet och uppfinningsrikedom hantera komplexa frågor. Detta kommer att säkerställa att EU har starka och säkra yttre gränser, att människors rättigheter garanteras och att inget EU-land som är utsatt för migrationstryck lämnas i sticket.
Pact - four parts

Klicka för en större bild 

Den nya migrations- och asylpolitikens fyra pelare

Säkra yttre gränser

Robust screening: De som inte uppfyller villkoren för att resa in i EU kommer att registreras och bli föremål för identitets-, säkerhets- och hälsokontroller.

Asyl- och migrationsdatabasen Eurodac: Eurodacförordningen omvandlar den befintliga databasen till en fullt utvecklad asyl- och migrationsdatabas som säkerställer att alla som reser in i EU tydligt identifieras som asylsökande eller irreguljära migranter.

Gränsförfarande och återvändande: Ett obligatoriskt gränsförfarande kommer att tillämpas på asylsökande som sannolikt saknar skyddsbehov, vilseleder myndigheterna eller utgör en säkerhetsrisk. De som inte är berättigade till internationellt skydd kommer att bli föremål för effektiva förfaranden för återvändande med återanpassningsstöd.

Krisprotokoll och åtgärder mot instrumentalisering: Krisförordningen innehåller regler om snabba krisåtgärder, med operativt stöd och finansiering, i nödsituationer.

Faktablad – Säkra yttre gränser

Snabba och effektiva förfaranden

Tydliga asylregler: Förordningen om asyl- och migrationshantering säkerställer att det på ett effektivt sätt fastställs vilket EU-land som ska ansvara för handläggningen av en asylansökan.

Åtgärder för att garantera människors rättigheter: I direktivet om mottagningsvillkor fastställs harmoniserade normer i EU, som säkerställer att asylsökande har en rimlig levnadsstandard, samtidigt som det införs starkare skyddsåtgärder och garantier samt bättre integrationsprocesser.

EU:s normer för att betraktas som flykting: Skyddsgrundsförordningen stärker och harmoniserar kriterierna för internationellt skydd och klargör rättigheterna och skyldigheterna för personer som beviljats internationellt skydd. .

Åtgärder för att förhindra missbruk: I förordningen om asylförfaranden fastställs tydliga skyldigheter för asylsökande att samarbeta och påföljder om skyldigheterna inte följs.

Faktablad – Snabba och effektiva förfaranden

Ett effektivt system för solidaritet och ansvar

Permanent solidaritetsram: Den nya ramen säkerställer att EU-länderna får den solidaritet som de behöver. EU-länderna väljer hur de ska delta: omfördelningar, ekonomiska bidrag, operativt stöd, begäranden om nedsättning och ”ansvarskompensationer”.

Operativt och ekonomiskt stöd: Berörda EU-byråer och särskilda EU-medel kommer att stödja EU-länderna i alla steg på vägen.

Tydligare regler om ansvar för asylansökningar: De nya reglerna stärker ansvarskriterierna som avgör vilket EU-land som ansvarar för att pröva en asylansökan.

Åtgärder för att förhindra sekundära förflyttningar: Asylsökande måste ansöka om internationellt skydd i det första inreselandet och stanna kvar där tills det står klart vilket land som ansvarar för ansökan.

Faktablad – Ett effektivt system för solidaritet och ansvar

Integrering av migration i internationella partnerskap

Åtgärder för att förhindra irreguljära avresor: Förstärkt kapacitet för gränsförvaltningsmyndigheter i prioriterade partnerländer, bland annat genom ett fördjupat samarbete med Frontex.

Bekämpning av smuggling av migranter: Särskilda och skräddarsydda operativa partnerskap mot smuggling med partnerländer och FN-organ för att bekämpa smuggling på viktiga platser.

Samarbete kring återtagande: Utvecklingen av laglig migration går hand i hand med ett fördjupat samarbete om återvändande och återtagande.

Fler lagliga vägar: En EU-talangreserv inrättas som blir den första EU-omfattande plattformen för att underlätta internationell rekrytering, och lanseringen av talangpartnerskap ger personer utanför EU möjlighet att arbeta och studera i EU.

Faktablad – Integrering av migration i internationella partnerskap

Lär dig mer om EU:s migrations- och asylpakt

Tidslinje och viktigaste resultat

Political agreement on the key pillars of the New Pact on Migration and Asylum