Direct naar de inhoud
Migration and Home Affairs
4 juni 2024

Wetgevingsdossiers in een notendop

Migratie- en asielpact

Verordening asiel- en migratiebeheer

De verordening asiel- en migratiebeheer vervangt de huidige “Dublin III-verordening” en:

  • verbetert het systeem voor het bepalen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor asielverzoeken door het efficiënter en stabieler te maken en secundaire bewegingen te voorkomen,
  • voorziet in een verplicht, maar flexibel solidariteitsstelsel voor lidstaten die met migratiedruk worden geconfronteerd.

Asielprocedureverordening (met inbegrip van de verordening terugkeergrensprocedures)

De asielprocedureverordening stelt een gemeenschappelijke, eerlijke en efficiënte procedure vast voor het nemen van besluiten over asielverzoeken, waarbij misbruik wordt beperkt en drijfveren voor secundaire bewegingen in de hele EU worden weggenomen. Samen met de verordening terugkeergrensprocedures voorziet deze verordening ook in een verplichte grensprocedure voor zowel het asiel- als het terugkeerproces aan de buitengrens. Het terugkeergedeelte van de grensprocedure is om juridische redenen opgenomen in een afzonderlijke verordening om rekening te houden met het feit dat de terugkeerregels op EU-niveau voortbouwen op de Schengenregels.

Verordening crisis- en overmachtsituaties

De verordening crisis- en overmachtsituaties heeft betrekking op crisissituaties, waaronder instrumentalisering, en overmacht, en voorziet in afwijkingen en solidariteitsmaatregelen voor de lidstaten.

Eurodac-verordening

Door de herschikking van de Eurodac-verordening zal de bestaande Eurodac-databank van een asieldatabank worden omgevormd tot een volwaardige asiel- en migratiedatabank. De nieuwe databank zal het asielstelsel ondersteunen en irreguliere migratie helpen beheren en de uitvoering van de hervestigingsverordening en de richtlijn tijdelijke bescherming ondersteunen. De databank zal worden geïntegreerd in het interoperabiliteitskader om naadloos aan te sluiten bij andere EU-databanken.

Screeningverordening

De nieuwe screeningverordening voorziet in uniforme regels voor controles op en correcte registratie van irreguliere migranten en asielzoekers die de EU binnenkomen, en voor een naadloze koppeling met de daaruit voortvloeiende terugkeer- of asielprocedures.

Kwalificatieverordening

De kwalificatieverordening vervangt de kwalificatierichtlijn. Zij neemt het Verdrag van Genève op in het EU-recht en heeft tot doel ervoor te zorgen dat de lidstaten gemeenschappelijke criteria toepassen om personen te kunnen aanmerken als personen die internationale bescherming genieten. Zij bepaalt ook de inhoud van de rechten en plichten van personen die internationale bescherming genieten op het gebied van internationale bescherming.

Richtlijn opvangvoorzieningen

De herziene richtlijn opvangvoorzieningen zal voorzien in minimumnormen voor bijstand aan asielzoekers door de lidstaten, waardoor een passende levensstandaard wordt gewaarborgd voor degenen die in de EU aankomen en om internationale bescherming verzoeken.

Uniekader voor hervestiging

De verordening betreffende het Uniekader voor hervestiging en toelating op humanitaire gronden (hierna “Uniekader” genoemd) bevordert veilige en legale routes naar de EU voor mensen die bescherming nodig hebben, en draagt bij tot de versterking van internationale partnerschappen met niet-EU-landen die grote vluchtelingenpopulaties opvangen.