O semnalare introdusă în SIS de către o țară devine disponibilă în timp real în toate celelalte țări care utilizează SIS, astfel încât autoritățile competente din întreaga UE să poată găsi semnalarea.
Din punct de vedere tehnic, SIS se compune din următoarele componente:
- un sistem central
- sistemele SIS naționale din toate țările care utilizează SIS
- o rețea între sisteme
Fiecare țară care utilizează SIS este responsabilă de crearea, funcționarea și întreținerea sistemului și structurilor sale naționale. Comisia Europeană răspunde de supravegherea generală, de evaluarea sistemului și de adoptarea actelor de punere în aplicare și a actelor delegate privind modul de funcționare a SIS și SIRENE. Agenția UE pentru sistemele informatice la scară largă (eu-LISA) este responsabilă cu gestionarea operațională a sistemului central și a rețelei.
Țări care utilizează SIS
SIS este operațional în majoritatea țărilor UE și în țările asociate spațiului Schengen (Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda).
Funcționalități SIS reînnoite, începând din 2023
Schimbul de informații
Prin intermediul SIS sunt partajate noi categorii de semnalări și mai multe date, astfel încât autoritățile din țările care utilizează sistemul vor dispune de informații mai complete și mai fiabile.
Biometria
Începând din martie 2023, SIS conține următoarele tipuri de date biometrice pentru confirmarea și verificarea identității persoanelor înregistrate în sistem:
- fotografii
- amprente palmare
- amprentele digitale
- urme papilare digitale
- urme palmare
- Date ADN (numai în cazul persoanelor dispărute)
Amprentele digitale, amprentele palmare, urmele papilare digitale și palmare sunt utilizate pentru căutări biometrice prin intermediul sistemului automat de identificare a amprentelor digitale din SIS.
SIS nu utilizează încă tehnologia de recunoaștere a fotografiilor și a imaginilor faciale. Comisia trebuie să prezinte un raport privind disponibilitatea, gradul de pregătire și fiabilitatea unei astfel de tehnologii înainte ca aceasta să poată fi implementată. Parlamentul European va fi consultat în legătură cu raportul. Odată ce această tehnologie va fi implementată în SIS, țările vor putea utiliza aceste instrumente la punctele obișnuite de trecere a frontierei. Ulterior, Comisia poate adopta acte delegate de stabilire a altor circumstanțe în care fotografiile și imaginile faciale pot fi utilizate pentru identificarea persoanelor.
Combaterea terorismului
Se partajează tot multe informații cu privire la persoanele și obiectele implicate în activități legate de terorism, lucru care le permite autorităților naționale să urmărească și să prevină mai bine infracțiunile grave și acte de terorism.
Din martie 2021, țările au făcut schimb de „corespondențe” de căutare cu Europol, cu privire la semnalările SIS legate de infracțiuni de terorism. Europol face schimb de informații suplimentare cu țările participante cu privire la semnalările SIS referitoare la infracțiuni de terorism prin intermediul birourilor SIRENE.
Persoanele vulnerabile
Autoritățile competente pot emite semnalări privind persoane dispărute care includ date suplimentare. De asemenea, ele pot introduce semnalări preventive în sistem pentru a proteja anumite categorii de persoane vulnerabile (copii expuși riscului de răpire sau care ar putea fi victime ale terorismului, ale traficului de persoane, ale violenței bazate pe gen sau ale conflictelor armate/ostilităților).
Migrația neregulamentară
Deciziile de returnare fac parte din informațiile partajate în sistem pentru a îmbunătăți executarea eficace a acestor decizii. Țările trebuie să introducă semnalări privind refuzul intrării sau interdicția de ședere pentru persoanele care se află în situație de ședere ilegală în UE și care fac obiectul unor interdicții de intrare emise în conformitate cu Directiva privind returnarea.
Cooperarea dintre autoritățile de înmatriculare extinsă la înmatricularea/înregistrarea ambarcațiunilor, aeronavelor și armelor de foc
Serviciile naționale responsabile cu înmatricularea/înregistrarea ambarcațiunilor, a aeronavelor și a armelor de foc pot consulta SIS pentru a verifica statutul juridic al obiectelor care le sunt prezentate spre înmatriculare/înregistrare.
- Serviciile de înmatriculare a ambarcațiunilor au acces numai la semnalările SIS privind ambarcațiunile și motoarele de ambarcațiuni.
- Serviciile de înmatriculare a aeronavelor au acces numai la semnalările privind aeronavele și motoarele de aeronave.
- Serviciile de înregistrare a armelor de foc au acces numai la semnalările în vederea arestării în scopul predării sau al extrădării, la semnalările în vederea efectuării de controale discrete, de anchete și verificări specifice, precum și la semnalările privind armele de foc în vederea confiscării sau a utilizării ca probe.
Agențiile UE vor avea mai mult acces
Europol are acces la toate categoriile de semnalări din SIS și face schimb de informații suplimentare cu țările participante cu privire la semnalările referitoare la infracțiuni care intră în sfera sa de competență. Accesul la SIS al echipelor operaționale ale Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă este în curs de implementare.
Alte actualizări în curs de pregătire
Pe 6 iulie 2022, Parlamentul European și Consiliul au adoptat un nou regulament care îi permite Europol să propună ca țările UE să introducă în sistem semnalări privind persoanele suspectate de terorism și infracțiuni, pe baza informațiilor din țări din afara UE. Regulamentul a intrat în vigoare la 1 august 2022. Această nouă caracteristică este în curs de implementare.
Calendarul modificărilor aduse SIS
- Martie 2023
SIS a fost lansat și a devenit pe deplin operațional.
- Decembrie 2018
Regulamentul a intrat în vigoare la 28 decembrie 2018.
- Noiembrie 2018
Cele trei propuneri de regulament din 2016 au fost adoptate:
- Regulamentul (UE) 2018/1860 privind utilizarea Sistemului de Informații Schengen pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală
- Regulamentul (UE) 2018/1861 privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de Informații Schengen (SIS) în domeniul verificărilor la frontiere
- Regulamentul (UE) 2018/1862 privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de Informații Schengen (SIS) în domeniul cooperării polițienești și al cooperării judiciare în materie penală
- Decembrie 2016
Comisia a prezentat trei propuneri de regulamente pentru îmbunătățirea și extinderea utilizării SIS, care vizează instituirea, funcționarea și utilizarea sistemului pentru:
- gestionarea frontierelor
- cooperarea polițienească și judiciară în materie penală
- returnarea cetățenilor din țări terțe aflați în situație de ședere ilegală
Semnalările SIS și drepturile persoanelor
O semnalare SIS conține informații referitoare la o anumită persoană sau un anumit obiect, precum și instrucțiuni pentru autorități cu privire la ceea ce trebuie să facă atunci când găsesc respectiva persoană sau respectivul obiect.
Birourile naționale specializate SIRENE aflate în fiecare țară servesc drept puncte unice de contact pentru schimbul de informații suplimentare și pentru coordonarea activităților legate de semnalările SIS.
Toate persoanele vizate au dreptul:
- să aibă acces la datele care le privesc
- să solicite corectarea datelor inexacte sau ștergerea datelor stocate în mod ilegal în sistem
Orice persoană care face obiectul semnalărilor privind returnările sau al semnalărilor privind refuzul intrării și al șederii are dreptul de a fi informată cu privire la semnalare.
Toate persoanele vizate au dreptul de a introduce acțiuni în fața instanțelor judecătorești sau a autorităților competente pentru a accesa, corecta sau șterge date sau pentru a obține despăgubiri pentru prejudiciile suferite ca urmare a încălcării legislației privind protecția datelor în oricare dintre țările care utilizează SIS.
Documente conexe
- Regulamentul (UE) 2018/1860 privind utilizarea Sistemului de Informații Schengen pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală
- Regulamentul (UE) 2018/1861 privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de Informații Schengen (SIS) în domeniul verificărilor la frontiere
- Regulamentul (UE) 2018/1862 privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de Informații Schengen (SIS) în domeniul cooperării polițienești și al cooperării judiciare în materie penală
- Обновена ШИС — представянеDescărcațiбългарски
- SIS renovado — presentaciónDescărcațiespañol
- Obnovený SIS – prezentaceDescărcațičeština
- Fornyet SIS — præsentationDescărcațidansk
- Erneuertes SIS – PräsentationDescărcațiDeutsch
- Uuendatud SIS – tutvustusDescărcațieesti
- Ανανεωμένο SIS - παρουσίασηDescărcațiελληνικά
- Renewed SIS - presentationDescărcațiEnglish
- Nouveau SIS — présentationDescărcațifrançais
- SIS athnuaite — cur i láthairDescărcațiGaeilge
- Obnovljeni SIS – prezentacijaDescărcațihrvatski
- Nuovo SIS — presentazioneDescărcațiitaliano
- Atjaunināta SIS — iepazīstināšana arDescărcațilatviešu
- Atnaujinta SIS - pristatymasDescărcațilietuvių
- Megújított SIS – prezentációDescărcațimagyar
- SIS imġedda — preżentazzjoniDescărcațiMalti
- Vernieuwd SIS — presentatieDescărcațiNederlands
- Odnowiony SIS – prezentacjaDescărcațipolski
- SIS renovado — apresentaçãoDescărcațiportuguês
- Obnovený SIS – prezentáciaDescărcațislovenčina
- Prenovljen SIS – predstavitevDescărcațislovenščina
- Uudistettu SIS-järjestelmä – esittelyDescărcațisuomi
- Förnyat SIS – presentationDescărcațisvenska
- Обновена ШИС — цифрова брошураDescărcațiбългарски
- SIS renovado — folleto digitalDescărcațiespañol
- Obnovený SIS – digitální letákDescărcațičeština
- Fornyet SIS — digital folderDescărcațidansk
- Erneuertes SIS – Digitales FaltblattDescărcațiDeutsch
- Uuendatud SIS – digitaalne teabelehtDescărcațieesti
- Ανανεωμένο SIS - φυλλάδιο σε ψηφιακή μορφήDescărcațiελληνικά
- Renewed SIS - digital leafletDescărcațiEnglish
- Nouveau SIS — dépliant numériqueDescărcațifrançais
- SIS Athnuaite — bileog dhigiteachDescărcațiGaeilge
- Obnovljeni SIS – digitalna brošuraDescărcațihrvatski
- Nuovo SIS — opuscolo digitaleDescărcațiitaliano
- Atjaunināta SIS — digitāls bukletsDescărcațilatviešu
- Atnaujinta SIS - skaitmeninė lankstinukasDescărcațilietuvių
- Megújított SIS – digitális brosúraDescărcațimagyar
- SIS imġedda — fuljett diġitaliDescărcațiMalti
- Vernieuwd SIS — digitale brochureDescărcațiNederlands
- Odnowiony SIS – ulotka cyfrowaDescărcațipolski
- SIS renovado — folheto digitalDescărcațiportuguês
- Obnovený SIS – digitálny letákDescărcațislovenčina
- Prenovljen SIS – digitalna letakaDescărcațislovenščina
- Uudistettu SIS – digitaalinen esiteDescărcațisuomi
- Förnyat SIS – digital broschyrDescărcațisvenska