Preskoči na glavno vsebino
Migration and Home Affairs

Iskane osebe

Sodelujoči državi: Irska in Poljska

18. marca 2021 je bil v SIS vnesen razpis ukrepa za predajo ali izročitev poljskega državljana, iskanega zaradi umora leta 2015. Dan pozneje je na irski razpis ukrepa v SIS odgovoril poljski urad SIRENE in sporočil, da je ta oseba trenutno v zaporu na Poljskem in prestaja kazen za drugo kaznivo dejanje.

Sodelujoči državi: Irska in Italija

 14. maja 2021 je bil v SIS vnesen razpis ukrepa za prijetje italijanskega državljana, ki naj bi leta 2019 v Munsterju posilil mladoletnika. Osumljenec se je medtem vrnil v Italijo. Menili so, da je bil še naprej v stiku z mladostniki na športnih taborih. Osumljenca so prijeli v Italiji 27. maja, tj. 13 dni po tem, ko so irski organi izdali razpis ukrepa v SIS.

Sodelujoči državi: Irska in Nizozemska

24. maja 2021 je bil v SIS vnesen razpis ukrepa za nizozemskega državljana, ki je leta 2015 na Irskem na skupnem domu hudo napadel svojo ženo. Osumljenec je kmalu po storjenem kaznivem dejanju zbežal z Irske. Nizozemski organi so 8. junija 2021 sporočili, da bo osumljenec prijet na podlagi irskega razpisa ukrepa v SIS.

Sodelujoči državi: Italija in Romunija

8. decembra 2021 se je v kraju Iasi, Romunija, zgodil brutalen dvojni umor. Po storjenem kaznivem dejanju je storilec zapustil Romunijo. Naslednjih nekaj dni je morilec bival v različnih nastanitvenih objektih v Rimu. Ko je bil v SIS vnesen razpis ukrepa za prijetje, so italijanski preiskovalci opravili poizvedbe in 14. decembra 2021 uspeli izslediti ter prijeti moškega v Rimu.

Sodelujoči državi: Italija in Romunija

Italijanski urad SIRENE je 15. junija 2019 v SIS vnesel razpis ukrepa za prijetje španskega državljana, ki so ga italijanski pravosodni organi iskali zaradi pranja denarja. V Italiji je bil obsojen na 6 let in 19 dni zapora ter denarno kazen v višini 4 361 EUR.

Romunski urad SIRENE si je informacije v zvezi z morebitno lokacijo iskane osebe v Romuniji izmenjal z enoto romunske policije za preiskovanje kaznivih dejanj ter španskim uradnikom za zvezo v Bukarešti. Po izmenjavi informacij je bila 20. januarja 2020 v Bukarešti, pred španskim veleposlaništvom v Romuniji, osebi odvzeta prostost. Privedena je bila pred pristojnega tožilca, ki je naročil njeno prijetje. Po sodelovanju romunskega urada SIRENE, italijanskega urada SIRENE in pristojnega pravosodnega organa v Romuniji se je 21. januarja 2020 pritožbeno sodišče v Bukarešti odločilo za predajo osebe Italiji. Osebo so 28. januarja 2020 predali Italiji.

Sodelujoči državi: Italija in Nemčija

Oseba brez osebnih dokumentov je 7. novembra 2021 skupaj z drugimi migranti prispela na Lampeduso. S preverjanjem prstnih odtisov osebe v podatkovni zbirki SIS so odkrili, da je nemški urad SIRENE izdal evropski nalog za prijetje te osebe zaradi ropa. Ubežniku so odvzeli prostost in ga predali Nemčiji.

Pogrešane osebe

Sodelujoči državi: Irska in Švica

Leta 2018 je bilo prijavljeno izginotje 14-letne deklice iz skrbniškega doma v Connachtu, Irska. Pogrešano mladoletnico so 4. maja 2021 izsledili brez spremstva na železniški postaji v Švici. Švicarski urad SIRENE je s tem seznanil irski urad SIRENE, ki je obvestil preiskovalnega uradnika v zadevi ter irsko agencijo za otroke in družino (TUSLA). Začela se je komunikacija med irsko policijo, agencijo TUSLA in švicarskimi socialnimi službami, nakar je bilo poskrbljeno za rejništvo in zaščito ranljive mladoletnice.

Sodelujoči državi: Irska in Grčija

 9. marca 2021 je oče na lokalni policijski postaji prijavil zelo ogroženo pogrešano osebo, ki naj bi bila v Grčiji. V SIS je bil vnesen razpis ukrepa za pogrešano žensko. Žensko, ki je bila v zelo zmedenem stanju, so izsledili 13. maja 2021 v trgovini v Atenah. Zaščitili so jo, njen oče pa je odletel v Grčijo, kjer so mu predali hčer.