Skip to main content
Migration and Home Affairs

Издирвани лица

Държави: Ирландия и Полша

На 18 март 2021 г. Ирландия подава в ШИС сигнал за арест с цел предаване или екстрадиране на полски гражданин, който е издирван за убийство, извършено през 2015 г. Един ден по-късно полското бюро SIRENE отговаря на ирландския сигнал в ШИС, че понастоящем лицето излежава в полски затвор присъда за друго престъпление.

Държави: Ирландия и Италия

 На 14 май 2021 г. в ШИС е подаден сигнал за арест на италиански гражданин, издирван във връзка с предполагаемо изнасилване на млад мъж в Мънстър през 2019 г. В периода след това заподозряното лице се е върнало в Италия. Смята се, че то продължава да има контакти с млади хора в спортни лагери. Заподозряното лице е арестувано в Италия на 27 май — 13 дни, след като ирландските власти подават сигнала в ШИС.

Държави: Ирландия и Нидерландия

На 24 май 2021 г. в ШИС е подаден сигнал за арест на нидерландски гражданин, който през 2015 г. извършва тежко насилие над съпругата си в дома им в Ирландия. Заподозряното лице е избягало от Ирландия скоро след извършването на престъплението. На 8 юни 2021 г. нидерландските органи съобщават, че заподозряното лице ще бъде арестувано въз основа на подадения от ирландските власти сигнал в ШИС.

Държави: Италия и Румъния

На 8 декември 2021 г. в Яш, Румъния, е извършено жестоко двойно убийство. След престъплението извършителят напуска Румъния. През следващите няколко дни убиецът пребивава на различни места в Рим. След подаването на сигнал за арест в ШИС италианските следователи успяват да издирят лицето и да го заловят в Рим на 14 декември 2021 г.

Държави: Италия и Румъния

На 15 юни 2019 г. италианското бюро SIRENE подава в ШИС сигнал за арест на испански гражданин, издирван от италианските съдебни органи за пране на пари. Той е осъден в Италия на 6 години и 19 дни лишаване от свобода, както и на глоба в размер на 4361 евро.

Румънското бюро SIRENE обменя информация с отдела за криминални разследвания в румънската полиция и със испанския служител за връзка в Букурещ относно евентуалното местонахождение на издирваното лице в Румъния. След обмена на информация лицето е арестувано на 20 януари 2020 г. в Букурещ пред испанското посолство в Румъния. То е представено пред компетентния прокурор, който е разпоредил задържането му. След сътрудничество между румънското бюро SIRENE, италианското бюро SIRENE и компетентния съдебен орган в Румъния, на 21 януари 2020 г. апелативният съд в Букурещ разрешава лицето да бъде предадено на Италия. Лицето е предадено на Италия на 28 януари 2020 г.

Държави: Италия и Германия

На 7 ноември 2021 г. лице без документи за самоличност достига до Лампедуза заедно с други мигранти. При проверка в базата данни на ШИС е установено съвпадение на пръстовите отпечатъци на лицето с тези на заподозряно за грабеж лице, за което германското бюро SIRENE е въвело в системата европейска заповед за арест. Беглецът е арестуван, за да бъде предаден на Германия.

Изчезнали лица

Държави: Ирландия и Швейцария

През 2018 г. 14-годишно момиче е обявено за изчезнало от дом за за грижи в Конахт, Ирландия. На 4 май 2021 г. изчезналото момиче е спряно на железопътна гара в Швейцария, като по това време никой не го придружава. Швейцарското бюро SIRENE уведомява ирландското бюро SIRENE, което от своя страна се свърза със служителя, разследващ случая, и с ирландската агенция за децата и семейството (TUSLA). Така се създават канали за комуникация между ирландската полиция, TUSLA и швейцарските социални служби, след което уязвимото непълнолетно лице получава грижи и закрила.

Държави: Ирландия и Гърция

 На 9 март 2021 г. баща съобщава в местното полицейско управление, че дъщеря му, която е изложена на висок риск, е изчезнала и вероятно е в Гърция. В ШИС е подаден сигнал за изчезналата жена. На 13 май 2021 г. жената е намерена в магазин в Атина в много объркано състояние. Тя е задържана, след което баща ѝ лети до Гърция, за да я прибере у дома.