Skip to main content
Logotip Europske komisije
Migration and Home Affairs

Tražene osobe

Zemlje uključene u suradnju: Irska i Poljska

18. ožujka 2021. izdano je upozorenje u SIS-u o predaji ili izručenju poljskog državljanina koji je tražen zbog ubojstva iz 2015. Jedan dan kasnije poljski ured SIRENE poslao je odgovor na upozorenje u irskom SIS-u u kojem je navedeno da je predmetna osoba zatvorena u Poljskoj gdje služi kaznu za drugo kazneno djelo.

Zemlje uključene u suradnju: Irska i Italija

 14. svibnja 2021. izdano je upozorenje u SIS-u o uhićenju talijanskog državljanina koji je tražen u vezi s navodnim silovanjem mladog muškarca u Munsteru 2019. Osumnjičenik se nakon toga vratio u Italiju. Pretpostavlja se da je nastavio komunicirati s mladima u sportskim kampovima. Osumnjičenik je 27. svibnja uhićen u Italiji – 13 dana nakon izdanog upozorenja u irskom SIS-u.

Zemlje uključene u suradnju: Irska i Nizozemska

24. svibnja 2021. izdano je upozorenje za uhićenje u SIS-u za nizozemskog državljanina koji je 2015. teško napao svoju suprugu u njihovom domu u Irskoj. Osumnjičenik je nedugo nakon počinjenja kaznenog djela pobjegao iz Irske. Nizozemska tijela obavijestila su 8. lipnja 2021. da će osumnjičenik biti uhićen na temelju upozorenja u irskom SIS-u.

Zemlje uključene u suradnju: Italija i Rumunjska

8. prosinca 2021. u Iasiu u Rumunjskoj počinjeno je brutalno dvostruko ubojstvo. Nakon počinjenja tog kaznenog djela počinitelj je napustio Rumunjsku. Tijekom sljedećih nekoliko dana boravio je u različitim smještajima u Rimu. Kada je izdano upozorenje o uhićenju u SIS-u, talijanski istražitelji proveli su istragu te su 14. prosinca 2021. u Rimu pronašli i uhitili osumnjičenika.

Zemlje uključene u suradnju: Italija i Rumunjska

Ured SIRENE u Italiji 15. lipnja 2019. izdao je upozorenje u SIS-u u svrhu uhićenja španjolskog državljanina, kojeg su tražila talijanska pravosudna tijela zbog pranja novca. U Italiji je osuđen na 6 godina i 19 dana zatvora uz novčanu kaznu u iznosu od 4 361 EUR.

Ured SIRENE Rumunjska razmijenio je informacije s jedinicom za kaznene istrage rumunjske policije i španjolskim časnikom za vezu u Bukureštu u vezi s mogućom lokacijom tražene osobe u Rumunjskoj. Nakon razmjene informacija osumnjičenik je uhićen 20. siječnja 2020. u Bukureštu pred španjolskim veleposlanstvom u Rumunjskoj. Doveden je pred nadležnog državnog odvjetnika koji je naložio njegovo uhićenje. Nakon suradnje između ureda SIRENE u Rumunjskoj i Italiji te nadležnog pravosudnog tijela u Rumunjskoj, Žalbeni sud u Bukureštu 21. siječnja 2020. odlučio ga je predati Italiji, što je izvršeno 28. siječnja 2020.

Zemlje uključene u suradnju: Italija i Njemačka

Zajedno s drugim migrantima muškarac bez osobnih isprava došao je 7. studenoga 2021. do Lampeduse. Provjerom u bazi podataka SIS-a utvrđeno je podudaranje otisaka prstiju osobe s osumnjičenikom za razbojništvo za kojeg je njemački ured SIRENE unio europski uhidbeni nalog. Bjegunac je uhićen radi predaje Njemačkoj.

Nestale osobe

Zemlje uključene u suradnju: Irska i Švicarska

Prijavljen je nestanak četrnaestogodišnje djevojčice u domu za djecu 2018. u Connachtu u Irskoj. Nestala maloljetnica bez pratnje zaustavljena je 4. svibnja 2021. na željezničkoj postaji u Švicarskoj. Ured SIRENE u Švicarskoj o tome je obavijestio irski ured SIRENE, koji se zatim obratio istražnom službeniku u predmetu i irskoj agenciji za djecu i obitelj (TUSLA). Time se uspostavila komunikacija između irskih policijskih snaga, TUSLA-e i švicarske socijalne službe, nakon čega je ranjiva maloljetnica bila zbrinuta i zaštićena.

Zemlje uključene u suradnju: Irska i Grčka

 Otac je 9. ožujka 2021. u lokalnoj policijskoj postaji prijavio nestanak visokorizične osobe za koju se vjerovalo da se nalazi u Grčkoj. U SIS-u je izdano upozorenje o nestaloj ženskoj osobi i ona je 13. svibnja 2021. pronađena u trgovini u Ateni u vrlo zbunjenom stanju. Zadržana je u zaštitnom pritvoru, nakon čega je po nju došao njezin otac.