Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
Migration and Home Affairs

Körözött személyek

Együttműködő országok: Írország és Lengyelország

Az ír hatóságok 2021. március 18-án átadási vagy kiadatási letartóztatási célú SIS figyelmeztető jelzést hoztak létre egy 2015-ben elkövetett gyilkosság miatt körözött lengyel állampolgárra vonatkozóan. Egy nappal később a lengyel SIRENE-iroda válaszolt az ír SIS figyelmeztető jelzésre, és arról számolt be, hogy az érintett személy jelenleg egy másik bűncselekmény miatt kiszabott börtönbüntetését tölti Lengyelországban.

Együttműködő országok: Írország és Olaszország

 Az ír hatóságok 2021. május 14-én letartóztatási célú SIS figyelmeztető jelzést hoztak létre egy olasz állampolgárra vonatkozóan, aki a vádak szerint 2019-ben Munsterben szexuális kényszerítést követett egy fiatal férfi sérelmére. A gyanúsított azóta visszatért Olaszországba. Feltételezések szerint továbbra is kapcsolatot tartott fiatalokkal sporttáborokban. A gyanúsítottat május 27-én – 13 nappal az ír SIS figyelmeztető jelzés létrehozását követően – letartóztatták Olaszországban.

Együttműködő országok: Írország és Hollandia

Az ír hatóságok 2021. május 24-én letartóztatási célú SIS figyelmeztető jelzést hoztak létre egy holland állampolgárra vonatkozóan, aki 2015-ben írországi otthonában súlyosan bántalmazta a feleségét. A gyanúsított nem sokkal a bűncselekmény elkövetése után elmenekült Írországból. 2021. június 8-án a holland hatóságok tájékoztatást adtak arról, hogy az ír SIS figyelmeztető jelzés alapján le fogják tartóztatni a gyanúsítottat.

Együttműködő országok: Olaszország és Románia

2021. december 8-án brutális kettős gyilkosságot követtek el a romániai Iașiban (Jászvásár). E bűncselekmény után az elkövető elhagyta Romániát. A következő napokban a gyilkos különböző szálláshelyeken tartózkodott Rómában. A letartóztatási célú SIS figyelmeztető jelzés kiadását követően az olasz hatóságok nyomozást indítottak, és 2021. december 14-én Rómában sikerült megtalálniuk és elfogniuk a férfit.

Együttműködő országok: Olaszország és Románia

2019. június 15-én az olasz SIRENE-iroda letartóztatási célú SIS figyelmeztető jelzést vitt be a rendszerbe egy spanyol állampolgárra vonatkozóan, akit az olasz igazságügyi hatóságok pénzmosás miatt köröztek. Olaszországban 6 év és 19 nap szabadságvesztésre, valamint 4 361 euró pénzbüntetésre ítélték.

A román SIRENE-iroda információcserét folytatott a román rendőrség nyomozóegységével és a bukaresti spanyol összekötő tisztviselővel a körözött személy lehetséges romániai tartózkodási helyével kapcsolatban. Az információcserét követően 2020. január 20-án Bukarestben a romániai spanyol nagykövetség közelében letartóztatták, majd a letartóztatását elrendelő illetékes ügyész elé állították a körözött személyt. A román és az olasz SIRENE-iroda, valamint az illetékes román igazságügyi hatóság közötti együttműködés nyomán a bukaresti fellebbviteli bíróság 2020. január 21-én hozzájárult az érintett Olaszországnak történő átadásához, melyre 2020. január 28-án került sor.

Együttműködő országok: Olaszország és Németország

2021. november 7-én egy személyazonosító okmányokkal nem rendelkező férfi érkezett Lampedusára más migránsokkal együtt. A SIS-adatbázisban végzett ellenőrzés megállapította, hogy az ujjlenyomatai megegyeznek egy rablás gyanúsítottjáéval, akire vonatkozóan a német SIRENE-iroda európai elfogatóparancsot vitt be. A szökésben lévő személyt letartóztatták abból a célból, hogy átadják Németországnak.

Eltűnt személyek

Együttműködő országok: Írország és Svájc

2018-ban bejelentés érkezett arról, hogy egy 14 éves lány eltűnt az írországi Connachtban található gondozóotthonból. 2021. május 4-én az eltűnt kiskorút feltartóztatták egy svájci vasútállomáson. Feltartóztatásakor nem volt kísérője. A svájci SIRENE-iroda értesítette az ír SIRENE-irodát, amely ezt követően felvette a kapcsolatot az ügyben eljáró nyomozásvezetővel, valamint az írországi Gyermek- és Családügyi Hivatallal (TUSLA). Így kommunikáció kezdődött az ír rendőrség, a TUSLA és a svájci szociális szolgálatok között, ezt követően pedig a kiskorút gondozásba vették és védelemben részesítették.

Együttműködő országok: Írország és Görögország

 2021. március 9-én bejelentés érkezett egy helyi rendőrőrshöz egy nagy kockázatnak kitett személy eltűnéséről. A bejelentő az apa volt, akinek lánya feltételezhetően Görögországba távozott. Az eltűnt nőre vonatkozóan SIS figyelmeztető jelzést hoztak létre. 2021. május 13-án megtalálták a nőt, aki egy athéni üzletben tartózkodott nagyon zavarodott állapotban. Védelmi felügyelet alá helyezését követően az apja Görögországba repült, hogy gondjaiba vegye a lányát.