Ugrás a fő tartalomra
Migration and Home Affairs

Schengeni Információs Rendszer

A Schengeni Információs Rendszer (SIS) a legszélesebb körben használt és legnagyobb információmegosztási rendszer Európában a biztonság és a határigazgatás területén. Európában a schengeni országok között nincs határforgalom-ellenőrzés, ezért a SIS, amely az uniós és a schengeni társult országok határ-, bevándorlási, rendőrségi, vám- és igazságügyi hatóságai közötti együttműködés legsikeresebb eszköze, arra hivatott, hogy ellensúlyozza a határellenőrzések hiányát.

Az illetékes nemzeti hatóságok, például a rendőrség és a határőrség a SIS révén egyetlen közös adatbázisban rögzíthetik a személyekre és tárgyakra vonatkozó figyelmeztető jelzéseket, illetve lekérdezhetik azokat onnan. A határforgalmi, rendőrségi és más jogszerű ellenőrzések során az adatbázisban rögzített személyeket és tárgyakat az EU-n és a schengeni térségen belül bárhol azonosítani lehet.

A Schengeni Információs Rendszer 1995 óta segíti a biztonság fenntartását a belső határellenőrzések nélküli schengeni térségben.

2013-ban bevezetésre került a SIS második generációja (SIS II), amely további funkciókkal rendelkezik, például lehetővé teszi ujjnyomatok és fényképek csatolását a figyelmeztető jelzésekhez.

2023 márciusában a SIS megújul; új figyelmeztető jelzésekkel, korszerűsített adatokkal és továbbfejlesztett funkciókkal bővül.   

Schengen Information System

Tájékozódjon arról, hogy az uniós országok hogyan cserélnek személyekre és tárgyakra vonatkozó információkat a SIS-en keresztül, és hogy miként változott a rendszer az évek során.

Success stories

Példák a nemzeti hatóságok közötti sikeres együttműködésre, amit a SIS-en keresztül történő információmegosztás tesz lehetővé

Access rights and data protection

A SIS szigorú adatminőségi és adatvédelmi követelményeket támaszt. A SIS-hez csak az illetékes hatóságok – például a határőrség, a rendőrség vagy a vámhatóságok – felhatalmazással rendelkező felhasználói férhetnek hozzá.

SIRENE cooperation

A SIRENE-irodák azok a központok, amelyek országukon vagy szervezetükön belül koordinálják a SIS figyelmeztető jelzésekkel kapcsolatos információcserét. A SIS-t használó valamennyi ország létrehozott nemzeti SIRENE-irodát.