Skip to main content
Logotip Europske komisije
Migration and Home Affairs

Schengenski informacijski sustav

Schengenski informacijski sustav (SIS) najrašireniji je i najveći sustav za razmjenu informacija za potrebe sigurnosti i upravljanja granicama u Europi. Budući da u Europi ne postoje unutarnje granice među zemljama schengenskog područja, SIS je najuspješniji alat za suradnju za granična, imigracijska, policijska, carinska i pravosudna tijela u EU-u i zemljama pridruženima Schengenu.

Nadležna nacionalna tijela, kao što su policija i službenici graničnog nadzora, mogu unositi i pregledavati upozorenja o osobama i predmetima u zajedničkoj bazi podataka. Te osobe i predmeti mogu se locirati bilo gdje u EU-u i schengenskom području tijekom graničnih, policijskih ili drugih zakonitih kontrola.

Sustav od 1995. pomaže Europi da očuva svoju sigurnost bez kontrola na unutarnjim granicama.

Tijekom 2013. uvedena je druga generacija SIS-a (SIS II) s dodatnim funkcijama, kao što je mogućnost dodavanja otisaka prstiju i fotografija uz upozorenja.

SIS će se 2023. nadograditi novim upozorenjima, najnovijim podacima i poboljšanim funkcijama.   

Što je SIS i kako funkcionira?

Saznajte kako države članice EU-a razmjenjuju informacije o ljudima i predmetima putem sustava SIS te kako se sustav razvijao tijekom godina.

Priče o uspjehu

Priče o uspješnoj suradnji među nacionalnim tijelima zahvaljujući razmjeni informacija putem sustava SIS.

Prava pristupa i zaštita podataka

SIS ima stroge zahtjeve u pogledu kvalitete podataka i zaštite podataka. Samo ovlašteni korisnici u nadležnim tijelima, kao što su nacionalna granična kontrola, policija ili carina, imaju pristup SIS-u.

Suradnja s uredom SIRENE

Uredi SIRENE centri su koji u svojoj zemlji ili organizaciji koordiniraju razmjene informacija o upozorenjima u SIS-u. Nacionalni ured SIRENE uspostavljen je u svakoj zemlji koja koristi SIS.