Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Migration and Home Affairs
Novice1 december 2022Generalni direktorat za migracije in notranje zadeve

Sistemi za odkrivanje spolne zlorabe otrok na spletu so zanesljivi in rešujejo življenja

Detection systems of online child sexual abuse are reliable and save lives

Evropska komisija je maja 2022 predlagala zakonodajo, v skladu s katero bodo morali ponudniki storitev oceniti tveganje spolne zlorabe otrok na svojih platformah in po potrebi uvesti preventivne ukrepe. Kadar zgolj s preventivo ni mogoče zmanjšati znatnega tveganja, bi se lahko od ponudnikov zahtevalo, da pri svojih proizvodih in storitvah izvajajo ciljno usmerjena preverjanja spolne zlorabe otrok ter da odkrite primere prijavijo novemu namenskemu centru EU. V številnih primerih so ponudniki spletnih storitev edini, ki lahko odkrijejo zlorabo, saj je otrok premajhen ali preveč prestrašen, da bi jo prijavil, njegovi starši ali skrbniki pa s tem niso seznanjeni ali so celo sami storilci zlorab. V primeru odkritja spolne zlorabe otrok na spletu to pomaga policiji pri identifikaciji in zaščiti žrtev, omogoči hitro odstranitev fotografij in videoposnetkov zlorabe ter privede spolne prestopnike pred sodišče. Skratka, ta zakonodaja bo pripomogla k zaščiti otrok, podpori žrtev in reševanju življenj.

Trenutno veljavni predpisi niso dovolj

Ta zakonodaja je ključna za preprečevanje spolne zlorabe otrok in boj proti njej, saj sedanji sistem prostovoljnega preprečevanja, odkrivanja in prijavljanja, ki ga izvajajo nekateri ponudniki spletnih storitev, ni učinkovit. Nekatera podjetja izvajajo celovite ukrepe, medtem ko jih večina malo ali sploh ne. To pušča storilcem odprt prostor in pomeni tveganje za otroke, zlorabe pa še naprej ostajajo neodkrite. Trenutno se lahko podjetja kadarkoli odločijo, da spremenijo svoj pristop, kar lahko pomembno vpliva na otroke.

Kako deluje odkrivanje spolne zlorabe otrok na spletu

Tehnologija za odkrivanje spolne zlorabe otrok na spletu se uporablja po vsem svetu že več kot deset let. Izkazalo se je, da je uspešna, učinkovita in točna. Vendar tehnologija ne bere sporočil ter ne spremlja fotografij in videoposnetkov. Namesto tega vse vsebine pretvori v kode, ki jih primerja s kodami predhodno prijavljenih vsebin s spolno zlorabo otrok ter drugimi kazalniki za prepoznavanje spolne zlorabe otrok. V primeru ujemanja se vsebina blokira in zabeleži. Podobno kot policijskega psa, ki ovohava prtljago in išče le prepovedane droge, ne zanimata niti preostala vsebina niti identiteta lastnika prtljage.

Nova pravila EU o boju proti spolni zlorabi otrok na spletu bodo zagotovila zaščito zasebnosti vseh uporabnikov in žrtvam vrnila njihovo dostojanstvo, tako da bodo preprečila, da bi posnetki spolnih zlorab krožili na internetu. Odkrivanje spolne zlorabe otrok bo spoštovalo obstoječa pravila o varstvu podatkov in o zasebnosti komunikacij. Pravila bodo poleg tega omogočila, da se bodo sistemi odkrivanja uporabljali le za odkrivanje in prijavo spolne zlorabe otrok na spletu.

Delite sporočilo

Cilj EU je uveljavitev nove zakonodaje do avgusta 2024. Če zakonodaja do takrat ne bo sprejeta, bo veljavna uredba EU prenehala veljati, kar bo onemogočilo odkrivanje večine primerov spolne zlorabe otrok na spletu in plenilcem posledično olajšalo spolno zlorabo otrok brez posledic.

Več o zakonodaji EU za preprečevanje in zatiranje spolne zlorabe otrok – povejte naprej.

Več informacij