Skip to main content
Migration and Home Affairs
Sajtócikk2022. december 1.Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság

A gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítésére szolgáló rendszerek megbízhatóak és életeket mentenek

Detection systems of online child sexual abuse are reliable and save lives

2022 májusában az Európai Bizottság jogszabályjavaslatot terjesztett elő, mely kötelezettségeket határoz meg a szolgáltatók számára. A javaslat értelmében a szolgáltatóknak fel kell mérniük, mekkora a kockázata annak, hogy platformjaikon a gyermekeket szexuális bántalmazás éri, és szükség esetén megelőző intézkedéseket kell végrehajtaniuk. Ha megállapítást nyer, hogy a kockázat számottevő, és azt a megelőző intézkedések nem tudják érdemben csökkenteni, a szolgáltatókat arra is kötelezni lehet majd, hogy célzottan ellenőrizzék termékeiket és szolgáltatásaikat, és az ellenőrzés során feltárt potenciális szexuális gyermekbántalmazási eseteket jelentsék egy új, külön erre a célra létrehozott uniós központnak. Sokszor egyedül a szolgáltatók képesek feltárni a bántalmazást, mivel az érintett gyerekek nem merik, vagy életkoruknál fogva nem tudják jelenteni az esetet, szüleik és gondozóik pedig vagy nem tudnak a történtekről, vagy ők maguk az elkövetők. Ha fény derül az interneten a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazásra, az segít a rendőrségnek abban, hogy azonosítsa az áldozatokat és kiemelje őket a bántalmazó környezetből, gondoskodjon a bántalmazásról készített kép- és filmfelvételek gyors eltávolításáról, és bíróság elé állítsa a szexuális ragadozókat. Lényegében tehát a tervezett jogszabály elő fogja mozdítani a gyermekek védelmét, az áldozatok megsegítését és az emberéletek megmentését.

A jelenlegi szabályozás nem elégséges

A szóban forgó jogszabály döntő fontosságú a gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzése és felszámolása szempontjából, mert a jelenlegi – önkéntes megelőzésen, felderítésen és jelentéstételen alapuló – rendszer, melyet egyes online szolgáltatók életbe léptettek, nem hatékony. Néhány cég átfogó intézkedéseket hozott, a nagy többség viszont keveset vagy semmit nem tesz az ügy érdekében. Ezek miatt a hiányosságok miatt az online tér egy részében a bántalmazók szabadon folytathatják üzelmeiket, a gyermekeket továbbra is veszély fenyegeti, a bántalmazásra pedig nem derül fény. A cégek jelenleg bármikor szabadon megváltoztatják vonatkozó szabályzatukat, ami komoly hatást gyakorolhat a gyermekekre.

Hogyan lehet felderíteni a gyermekek online szexuális bántalmazását?

A gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítésére szolgáló technológia, melyet több mint 10 éve alkalmaznak világszerte, sikeresnek, hatékonynak és pontosnak bizonyult. Nem foglalja magában sem üzenetek olvasását, sem fényképek vagy videók megtekintését. Ehelyett az összes tartalmat kóddá alakítja, és összehasonlítja a korábban bejelentett, gyermekek szexuális bántalmazását megjelenítő tartalmakhoz és a gyermekek szexuális bántalmazásának azonosítására szolgáló egyéb mutatókhoz tartozó kódokkal. Egyezés esetén a tartalom letiltására és bejelentésére kerül sor. A kábítószer-kereső kutyákhoz hasonlóan, melyek a bőröndökben elrejtett drogokat szimatolják ki, ez a technológia is csak az illegális tartalmakat szűri ki, és nem foglalkozik sem más tartalmakkal, sem a tulajdonos kilétével.

A gyermekek online szexuális bántalmazása elleni fellépésre vonatkozó új uniós szabályozás védelmezni fogja a felhasználók magánéletét, egyúttal pedig azt is elő fogja segíteni, hogy az áldozatok visszakapják magánéletüket, mivel véget vet az életük legborzalmasabb pillanatait megörökítő képek és videók online terjesztésének. A gyermekek szexuális bántalmazásának felderítésére a kommunikációra vonatkozó adat- és magánélet-védelmi szabályoknak megfelelően fog sor kerülni. Az új jogszabály azt is biztosítani fogja, hogy a felderítést szolgáló rendszereket csak a gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítésére és bejelentésére használják.

Fontos, hogy minél többen tudják

Az EU arra törekszik, hogy 2024 augusztusáig hatályba lépjen a fent ismertetett új jogszabály. Ha ezt nem sikerül elérni, vagyis ha a jelenlegi uniós rendelet anélkül veszti hatályát, hogy az új jogszabály hatályba lépne, túlnyomórészt ellehetetlenül a gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítése, és így a szexuális ragadozók könnyebben tudják következmények nélkül bántalmazni a gyermekeket.

Ezen az oldalon részletesebben tájékozódhat a gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzésére és felszámolására irányuló új uniós jogszabályról. Kérjük, hogy másokkal is ossza meg az itt olvasottakat, hogy minél többen értesüljenek erről a fontos törekvésről.

Leírás

Közzététel dátuma
2022. december 1.
Szerző
Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság