Siirry pääsisältöön
Migration and Home Affairs
Uutisartikkeli1. joulukuuta 2022Muuttoliike- ja sisäasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Verkkovälitteisen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tunnistamisteknologia pelastaa ihmishenkiä

Find out how we can keep our children safe from sexual abuse

Euroopan komissio teki toukokuussa 2022 säädösehdotuksen, jonka mukaan palveluntarjoajien olisi arvioitava lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan riski alustoillaan ja tarvittaessa toteutettava ennaltaehkäiseviä toimia. Jos ennaltaehkäisevillä toimilla ei voida pienentää merkittävää riskiä, palveluntarjoajat voitaisiin myös velvoittaa tekemään tuotteissaan ja palveluissaan kohdennettuja tarkastuksia lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan varalta ja ilmoittamaan tapauksista hiljattain perustettuun lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan EU-torjuntakeskukseen. Palveluntarjoajat ovat monesti ainoita, jotka voivat havaita väkivallan, sillä lapsi voi olla liian nuori tai liian peloissaan ilmoittaakseen siitä, ja lapsen vanhempi tai huoltaja ei joko tiedä väkivallasta tai on itse siihen syyllinen. Kun verkossa lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta havaitaan, järjestelmät auttavat poliisia tunnistamaan ja pelastamaan uhrit, varmistamaan, että kuvat ja videot väkivallasta poistetaan verkosta nopeasti, ja saattamaan tekijät oikeuden eteen. Uusi säädös auttaa näin suojelemaan lapsia, tukemaan uhreja ja pelastamaan ihmishenkiä.

Nykyinen lainsäädäntö ei ole riittävää

Uudella säädöksellä voidaan ratkaisevasti parantaa lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa. Nykyinen vapaaehtoisuuteen perustuva ennaltaehkäisy-, havainnointi- ja raportointijärjestelmä, jota jotkin verkkopalvelujen tarjoajat soveltavat, ei ole riittävän tehokas. Toiset palveluntarjoajat toimivat hyvin aktiivisesti, mutta toiset eivät tee mitään. Valvonnassa on siis aukkoja, jolloin rikollinen toiminta voi jäädä huomaamatta ja jatkua. Nykyjärjestelmässä yritykset voivat milloin tahansa vapaasti muuttaa menettelytapojaan, millä voi olla vakavia seurauksia lasten kannalta.

Miten verkkovälitteisen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tunnistamisteknologia toimii

Verkkovälitteisen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tunnistamiseen käytettävää teknologiaa on käytetty eri puolilla maailmaa jo yli kymmenen vuoden ajan. Sen on todettu toimivan hyvin, tehokkaasti ja tarkasti. Tämän teknologian keinoin ei lueta viestejä eikä tarkkailla valokuvia ja videoita, vaan kaikki sisältö muutetaan koodimuotoon. Sitä verrataan aiemmin ilmoitettuihin tietoihin väkivaltasisällöstä sekä muihin indikaattoreihin, joita käytetään väkivallan tunnistamisessa. Jos vastaavuutta havaitaan, sisältö estetään ja siitä raportoidaan. Järjestelmä havaitsee vain laittoman sisällön eikä kiinnitä huomiota muuhun sisältöön, samaan tapaan kuin matkalaukkuja haistelevaa huumekoiraa kiinnostavat vain laittomat aineet, ei laukun muu sisältö tai sen omistaja.

Verkkovälitteisen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjuntaa tehostavalla uudella EU-lainsäädännöllä varmistetaan palvelujen käyttäjien yksityisyyden suoja ja autetaan uhreja suojaamaan yksityisyyttään, kun heihin kohdistuneesta kammottavasta väkivallasta todistavat kuvat ja videot poistetaan verkosta. Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tunnistamistoimissa pitää aina noudattaa tietosuojaa ja yksityisyyden suojaa koskevia sääntöjä. Lainsäädännössä varmistetaan myös, että tunnistamisteknologiaa käytetään ainoastaan verkkovälitteisen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tunnistamiseen ja siitä raportointiin.

Välitä viestiä eteenpäin

EU:n tavoitteena on, että uusi säädös saadaan voimaan elokuuhun 2024 mennessä, jolloin nyt voimassa olevan asiaa koskevan EU:n asetuksen voimassaolo päättyy. Jos lainsäädäntöä ei ole, verkkovälitteisen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tunnistaminen käy monissa tapauksissa mahdottomaksi, ja tekijöiden on helpompi jatkaa lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja välttyä seuraamuksilta.

Lue lisää lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa koskevasta EU:n lainsäädännöstä ja välitä viestiä eteenpäin.

Tiedot

Julkaisupäivä
1. joulukuuta 2022
Laatija
Muuttoliike- ja sisäasioiden pääosasto