Direct la conținutul principal
Migration and Home Affairs
Știre1 decembrie 2022Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne2 min de lectură

Sistemele de detectare a abuzurilor sexuale online asupra copiilor sunt fiabile și salvează vieți

Find out how we can keep our children safe from sexual abuse

În mai 2022, Comisia Europeană a propus o legislație care va obliga furnizorii de servicii să evalueze riscul de abuz sexual asupra copiilor pe platformele lor și, dacă este necesar, să pună în aplicare măsuri preventive. În cazul în care prevenirea nu poate reduce în mod semnificativ un risc, furnizorii ar putea fi, de asemenea, obligați să efectueze verificări specifice ale produselor și serviciilor lor pentru a identifica eventuale cazuri de abuz sexual asupra copiilor și să raporteze cazurile respective unui nou centru specializat al UE. În multe situații, furnizorii sunt singurii care pot detecta abuzurile, deoarece copilul este prea mic sau prea speriat pentru a-l raporta, iar părinții sau îngrijitorii fie nu cunosc problema, fie sunt chiar ei agresorii. Detectarea abuzurilor sexuale online asupra copiilor ajută poliția să identifice și să salveze victimele, să se asigure că imaginile și înregistrările video ale abuzurilor sunt eliminate rapid și să îi aducă pe agresori în fața justiției. Pe scurt, această legislație va contribui la protejarea copiilor, la sprijinirea victimelor și la salvarea de vieți.

Legislația actuală nu este suficientă

Această legislație este esențială pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor, deoarece sistemul actual de prevenire, detectare și raportare voluntară pe care unii furnizori de servicii online l-au pus în aplicare nu este eficace. Unele companii iau măsuri ample, dar majoritatea iau prea puține sau chiar deloc. Din cauza acestor lacune la nivel de acțiune există spații deschise pentru agresori și riscuri pentru copii, iar abuzurile continuă să rămână nedetectate. În prezent, companiile sunt libere să își modifice politicile în orice moment, ceea ce poate avea consecințe semnificative pentru copii.

Cum funcționează detectarea abuzului sexual online asupra copiilor

Tehnologia care detectează abuzul sexual online asupra copiilor este utilizată în întreaga lume de peste 10 ani. Ea s-a dovedit a fi adecvată, eficientă și precisă. Tehnologia nu citește mesaje și nu monitorizează fotografii și materiale video. În schimb, transformă întregul conținut în cod și compară codul respectiv cu cel asociat conținuturilor care includ abuzuri sexuale asupra copiilor raportate anterior și cu alți indicatori pentru identificarea acestor abuzuri. În cazul în care există o concordanță, conținutul este blocat și raportat. Tehnologia se comportă ca un câine polițist care caută droguri într-o valiză: se concentrează doar asupra substanțelor ilegale, fără să acorde atenție celorlalte lucruri din valiză sau identității proprietarului.

Noile norme ale UE privind combaterea abuzului sexual online asupra copiilor vor proteja viața privată a tuturor utilizatorilor și vor ajuta victimele să își recapete controlul asupra vieții lor private, oprind difuzarea pe internet a imaginilor și a materialelor video care surprind experiențele traumatizante prin care au trecut. Detectarea abuzului sexual asupra copiilor va respecta normele existente cu privire la protecția datelor și confidențialitatea comunicării. În plus, legislația va garanta faptul că sistemele de detectare sunt utilizate numai pentru a identifica și raporta abuzurile sexuale online asupra copiilor.

Distribuiți mesajul

Obiectivul UE este ca această legislație să devină realitate până în august 2024. Dacă legislația nu va fi adoptată până atunci, actualul regulament al UE va expira, ceea ce va face aproape imposibilă detectarea abuzurilor sexuale online asupra copiilor și, prin urmare, le va permite agresorilor să comită în continuare abuzuri fără să suporte consecințele.

Aflați mai multe despre legislația UE privind prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor și dați mesajul mai departe.

Detalii

Data publicării
1 decembrie 2022
Autor
Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne