Skip to main content
Migration and Home Affairs

A gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzéséről és az ellene folytatott küzdelemről szóló jogszabály

Tettekkel a gyermekkori szexuális zaklatás növekvő tendenciájának megfordításáért

A gyermekek szexuális bántalmazása valós és egyre nagyobb veszélyt jelent. A bántalmazók egyre gyakrabban használják az internetet abból a célból, hogy kommunikáljanak egymással, anyagokat osszanak meg másokkal, és kapcsolatba kerüljenek gyerekekkel. A ragadozók fényképeket és videókat készítenek bűntetteikről, majd azokat megosztják az interneten. Megfélemlítéssel és zsarolással arra kényszerítenek gyerekeket, hogy szexuális cselekményeket kövessenek el, ami megengedhetetlen és törvénytelen. Ehhez számos eszközt igénybe vesznek: webkamerát, mobiltelefont, a közösségi médiát és más online platformokat.

Legislation to prevent and combat child sexual abuse

Az interneten rengeteg olyan fényképet és videófelvételt osztanak meg, amelyek gyermekek szexuális bántalmazását ábrázolják. 2021-ben 85 millió ilyen képről és videóról érkezett bejelentés internetes platformoktól.

„Elviselhetetlen a tudat, hogy ezeket a rólam készült förtelmes képeket több száz ember megnézi, és eközben ki tudja, mit művel.”

Gyermekkori szexuális bántalmazás túlélője, Hollandia

A bántalmazásnak és a kizsákmányolásnak nem állják útját a határok. Az egyik országban elkövetett bűncselekményekről készült képeket a világ már országaiban is terjesztik és nézik. Az áldozatok ritkán tesznek feljelentést. A bántalmazók sokszor azok közül kerülnek ki, akik iránt a gyermek bizalommal viseltetik, a bántalmazás színhelye pedig gyakran a gyermek otthona.

„Hosszú időbe telt, mire találtam egy terapeutát, aki nem söpörte félre, amit mondtam, azzal, hogy hazudok. Az, hogy valami hihetetlenül borzalmas, még nem feltétlenül jelenti, hogy nem is igaz.

Gyermekkori szexuális bántalmazás túlélője, Svédország

Sokszor csak akkor szerzünk tudomást a bántalmazásról, ha az interneten fény derül az elkövető tetteire. Az online szolgáltatókra rendkívül fontos szerep hárul a tekintetben, hogy jelentsék a gyermekek online szexuális bántalmazását. Sajnálatos módon az önkéntes jelentéstétel jelenlegi rendszere nem elég hatékony. Pillanatnyilag a bejelentések 95%-a egyetlen szolgáltatótól, a Metától származik. Társadalmi érdek, hogy minden európai technológiai vállalat számára kötelezővé tegyük a gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítését és hatóságoknak történő bejelentését.

Legislation to prevent and combat child sexual abuse

Világszintű problémáról van szó, melynek megoldása érdekében az EU olyan jogszabályra tett javaslatot, amely segíteni fogja a gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítését, bejelentését és megelőzését, valamint az áldozatok támogatását. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy gyermekeinket megvédjük a szexuális ragadozóktól.

Legislation to prevent and combat child sexual abuse

Több mint 90 gyermekjogi szervezet nyílt levélben állt ki a gyermekek szexuális bántalmazással szembeni védelmét célzó uniós jogszabályjavaslat mellett. A levél aláírói időszerűnek és mind európai, mind globális viszonylatban történelmi jelentőségűnek nevezik az új jogszabályt. Sok olyan európai és nemzetközi szervezet támogatja a jogszabályt, amely vezető szerepet játszik a gyermekek biztonságának védelme és előmozdítása terén. Ezek közé tartozik a Missing Children Europe (a gyermekek eltűnése és szexuális kizsákmányolása ellen küzdő európai szövetség), a Eurochild (európai gyermekjogi és gyermekjóléti hálózat), a Deutsche Kinderhilfswerk (német gyermekjótékonysági szervezet), az ECPAT (a gyermekek szexuális bántalmazása ellen küzdő nemzetközi szervezet), a Thorn (a gyermekek szexuális bántalmazása ellen technológiai eszközökkel fellépő szervezet) és a sort még hosszan folytathatnánk.

A gyermekek szexuális bántalmazása elleni új uniós szabályok

A Bizottság új uniós jogszabály elfogadását javasolja, amely abban hivatott segíteni az uniós országoknak, hogy:

  • felderítsék és jelentsék a gyermekek online szexuális bántalmazását;
  • megelőzzék a gyermekek szexuális bántalmazását;
  • támogassák az áldozatokat.

A javasolt jogszabály kötelezővé teszi a szolgáltatók számára, hogy jelentsék, ha a platformjaikon gyermekek online szexuális bántalmazására kerül sor, és figyelmeztessék a hatóságokat annak érdekében, hogy a ragadozókat bíróság elé lehessen állítani. A javaslat értelmében a szolgáltatóknak a gyermekcsábítási eseteket is jelenteniük kell – vagyis amikor a szexuális ragadozók bizalmi és érzelmi kapcsolatot alakítanak ki gyermekekkel azzal a céllal, hogy manipulálhassák, kihasználhassák és bántalmazhassák őket.

További információk a jogszabályjavaslatról a „Gyakran feltett kérdések” oldalon

Mi történik, ha a jogszabályt nem hagyják jóvá?

Tematikus áttekintés a jogszabály legfőbb céljairól

CSA campaign - detection

Felderítés, bejelentés és eltávolítás

A javasolt uniós jogszabály arra irányul, hogy meghatározza, milyen kötelezettségek hárulnak a szolgáltatókra a gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló anyagok és az online gyermekcsábítás felderítése és hatóságoknak történő bejelentése tekintetében.

CSA campaign - prevention

Megelőzés

A gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzése elengedhetetlen gyermekeink biztonsága szempontjából. A kormányoknak és a vállalkozásoknak hatékonyan együtt kell működniük a megelőzés javítása érdekében – az Európai Unión belül és kívül egyaránt.

A Gyermekek Szexuális Bántalmazása Elleni Uniós Központ

Annak érdekében, hogy a gyermekek Európában és világszerte is védelemben részesüljenek, a Bizottság európai központ létrehozását szorgalmazza a gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzése és felszámolása, valamint az áldozatok támogatása céljából. A központ a következő feladatokat fogja ellátni:

  • összehangolja a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelmet célzó intézkedéseket, a felderítéstől és bejelentésig, illetve a megelőzéstől az áldozatok megsegítéséig;
  • szakértői segítséget biztosít az uniós országok számára a megelőzés és az áldozatok támogatása terén;
  • támogatja, hogy a bűnüldöző hatóságok a bejelentések nyomán intézkedjenek, és megmentsék a veszélyben lévő gyermekeket;
  • mutatókat biztosít a cégek számára a gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítéséhez és bejelentéséhez;
  • szorosan együttműködik az EU-n kívüli partnerekkel, ideértve az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában működő hasonló központokat.

A központ együtt fog működni a cégekkel, a kutatóintézetekkel és a bűnüldöző szervekkel, hogy segítse köztük az információcserét, valamint a bevált módszerek átadását és átvételét, ezenfelül pedig felügyeletet, átláthatóságot és elszámoltathatóságot biztosít majd.

A Bizottság részletes elemzést készített arról, hogyan fog megvalósulni a központ, az Europol és a koordináló hatóságok tevékenységének összehangolása.

További információk az európai központról

Kapcsolódó dokumentumok