Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
Migration and Home Affairs
Sajtócikk22 november 2022Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság

Egy bejelentés, 140 megmentett gyerek: a gyermekek szexuális bántalmazásának bejelentése életeket ment

How a child sexual abuse report helped rescue 140 children

Egy online szolgáltató a közelmúltban gyermekek online szexuális bántalmazásáról tett bejelentést, aminek következtében 46 szexuális ragadozót tartóztattak le Új-Zélandon, és több mint 100 gyanúsítottat azonosítottak az Európai Unióban. Ennek eredményeként világszerte több mint 140 gyermeket sikerült megmenteni a szexuális bántalmazástól. Az eset jól példázza, milyen óriási jelentősége lehet egyetlen bejelentésnek is – akár több száz gyermeket is ki lehet szabadítani a szexuális bántalmazók karmai közül. Gyakran egyedül az ilyen bejelentések révén derülhet fény a bántalmazásra, amely sokszor még a gyermekhez legközelebb álló személyek számára is észrevétlen marad.

2019-ben az online szolgáltató bejelentette, hogy platformján sok felhasználó osztott meg egymással felkavaró fényképeket, melyek többek között csecsemők és gyermekek ellen elkövetett szadista szexuális bűncselekményeket ábrázoltak. A bejelentés hatására nemzetközi nyomozás indult az új-zélandi belügyminisztérium vezetésével. A nyomozást az Europol, az Interpol, valamint Ausztrália, Ausztria, Csehország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Görögország, Horvátország, Kanada, Magyarország, Spanyolország és Szlovénia bűnüldöző hatóságai is segítették.

A nyomozók 32 GB mennyiségben találtak gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló anyagokat. A nyomozás eredményeként több mint 830 esetben indult eljárás az ügyben. Néhány eset különösen sokkoló volt: egy osztrák és egy magyar gyanúsított saját – 6, illetve 8 éves – gyermekét bántalmazta. Ma már mindkét gyermek biztonságban van. Egy spanyolországi gyanúsítottról kiderült, hogy gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló anyagokat birtokolt és osztott meg másokkal, ezenfelül pedig – a beleegyezésük nélkül – videókat készített felnőttekről: szexvideókat, illetve olyan filmfelvételeket, amelyeken az érintettek meztelenül láthatók. Jelenleg is számos nyomozás folyik Unió-szerte az üggyel kapcsolatban.

Új uniós szabályok a gyermekek szexuális bántalmazása ellen

Sajnos nem minden szolgáltató követi a fent említett példát és tesz bejelentést hasonló esetben. 2022 májusában az Európai Bizottság új jogszabály elfogadására irányuló javaslatot terjesztett elő, hogy kötelezővé tegye a technológiai vállalatok számára a platformjaikon gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás megelőzését és felderítését. Ez a kötelezettség a gyermekcsábításra is vonatkozik – vagyis azokra az esetekre, amikor a szexuális ragadozók kapcsolatot alakítanak ki gyermekekkel annak érdekében, hogy manipulálhassák, kihasználhassák és bántalmazhassák őket.

Az EU arra törekszik, hogy 2024 augusztusáig hatályba lépjen az új jogszabály. Ha ezt nem sikerül elérni, vagyis ha a jelenlegi uniós rendelet anélkül veszti hatályát, hogy az új jogszabály hatályba lépne, a szexuális ragadozók könnyebben tudják következmények nélkül bántalmazni a gyermekeket.

További információk arról, hogyan kíván az EU véget vetni a gyermekek szexuális bántalmazásának

Leírás

Közzététel dátuma
22 november 2022
Szerző
Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság