Direct la conținutul principal
Migration and Home Affairs
21 mai 2024

Pactul privind migrația și azilul

Un sistem comun al UE de gestionare a migrației

Ce este Pactul privind migrația și azilul?

Pactul privind migrația și azilul este un set de noi norme de gestionare a migrației și de instituire a unui sistem comun de azil la nivelul UE, care produce rezultate, rămânând totodată întemeiat pe valorile noastre europene.

Acest set de norme se bazează pe propunerile anterioare de reformă în domeniul migrației și le modifică, oferind o abordare cuprinzătoare care vizează consolidarea și integrarea principalelor politici ale UE în materie de migrație, azil, gestionarea frontierelor și integrare. Prin norme ferme, dar echitabile, Pactul privind migrația și azilul este conceput pentru a gestiona și normaliza migrația pe termen lung, oferindu-le țărilor UE flexibilitatea de a aborda provocările specifice cu care se confruntă, precum și garanțiile necesare pentru a proteja persoanele aflate în dificultate.

La 10 aprilie 2024, Parlamentul European a votat în favoarea noilor norme privind migrația, care au fost apoi adoptate oficial de Consiliul UE la 14 mai 2024, permițându-i UE să abordeze cu fermitate și ingeniozitate o serie de chestiuni complexe. Acest lucru va garanta că Uniunea are frontiere externe puternice și sigure, că drepturile cetățenilor sunt respectate și că oferă soluții pentru țările din UE aflate sub presiune.
Four different policy areas group the main components of the rules introduced by the Pact: Secure external borders, Fast and efficient procedures, Effective system of solidarity and responsibility, Embedding migration in international partnerships.

Măriți infograficul 

Cei patru piloni ai noii politici în materie de migrație și azil

Frontiere externe sigure

O procedură strictă în materie de screening: persoanele care nu îndeplinesc condițiile de intrare în UE vor fi înregistrate și vor face obiectul unor controale de identificare, de securitate și de sănătate.

Baza de date Eurodac privind azilul și migrația: Regulamentul Eurodac transformă baza de date existentă într-o bază de date completă privind azilul și migrația, asigurând identificarea clară a tuturor persoanelor care intră în UE ca solicitanți de azil sau migranți în situație ilegală.

Procedura la frontieră și returnările: se va aplica o procedură obligatorie la frontieră pentru solicitanții de azil care, cel mai probabil, nu vor avea nevoie de protecție, nu vor induce în eroare autoritățile și nu prezintă niciun risc în materie de securitate. În cazul persoanelor care nu sunt eligibile pentru protecție internațională, se vor aplica returnări eficiente cu sprijin pentru reintegrare.

Protocoale pentru situații de criză și acțiuni împotriva instrumentalizării: Regulamentul privind situațiile de criză prevede protocoale rapide pentru situații de criză, cu sprijin operațional și finanțare în situații de urgență.

Frontiere externe sigure (fișă informativă)

Proceduri rapide și eficiente

Norme clare în materie de azil: Regulamentul privind gestionarea situațiilor legate de azil asigură stabilirea efectivă a țării UE care este responsabilă de tratarea unei cereri de azil.

Garantarea drepturilor individuale: Directiva privind condițiile de primire stabilește standarde armonizate la nivelul UE, asigurând condiții de viață adecvate pentru solicitanții de azil, consolidând în același timp măsurile de protecție și garanțiile și îmbunătățind procesele de integrare.

Standarde UE privind statutul de refugiat: Regulamentul privind condițiile de obținere a protecției internaționale consolidează și armonizează criteriile de protecție internațională și clarifică drepturile și obligațiile beneficiarilor.

Prevenirea abuzurilor: Regulamentul privind procedura de azil stabilește obligații clare de cooperare pentru solicitanții de azil, prevăzând consecințe în caz de nerespectare.

Proceduri rapide și eficiente (fișă informativă)

Un sistem eficace de solidaritate și responsabilitate

Un cadru permanent de solidaritate: noul cadru garantează faptul că țările UE vor beneficia de solidaritatea necesară. Țările UE aleg modul în care vor participa: transferuri, contribuții financiare, sprijin operațional, deduceri și „compensarea responsabilității”.

Sprijin operațional și financiar: Agențiile relevante ale UE și fondurile specifice ale UE vor sprijini țările membre în fiecare etapă a procedurii.

Norme mai clare privind responsabilitatea pentru cererile de azil: noile norme consolidează criteriile de responsabilitate în baza cărora se stabilește ce țară din UE răspunde de evaluarea unei cereri de azil.

Prevenirea deplasărilor secundare: solicitanții de azil trebuie să solicite protecție internațională în țara UE de primă intrare și să rămână acolo până când se stabilește țara responsabilă pentru tratarea cererii lor.

Un sistem eficace de solidaritate și responsabilitate (fișă informativă)

Integrarea migrației în parteneriatele internaționale

Prevenirea plecărilor ilegale: consolidarea capacităților autorităților de gestionare a frontierelor din țările partenere prioritare, inclusiv prin consolidarea cooperării cu Frontex.

Combaterea introducerii ilegale de migranți: pentru a combate introducerea ilegală de migranți în locații-cheie, se stabilesc parteneriate operaționale specifice și adaptate de combatere a introducerii ilegale de migranți, cu țările partenere și agențiile ONU.

Cooperarea în materie de readmisie: instituirea unor căi de migrație legale este însoțită de consolidarea cooperării în materie de returnare și readmisie.

Promovarea unor căi de migrație legale: o rezervă de talente la nivelul UE instituie prima platformă europeană care facilitează recrutarea internațională, în timp ce parteneriatele pentru atragerea de talente le permit cetățenilor din afara UE să lucreze, să studieze și să se formeze în UE.

Integrarea migrației în parteneriatele internaționale (fișă informativă)

Ce este Pactul privind migrația și azilul?

Cronologie și principalele realizări

Political agreement on the key pillars of the New Pact on Migration and Asylum