Hvorfor skal vi forpligte onlineplatformene til at afsløre, indberette og fjerne seksuelt misbrug af børn på nettet?
Mens nogle udbydere af onlinetjenester spiller en aktiv rolle i bekæmpelsen af seksuelt misbrug af børn, er de fleste langt mindre engageret. Derfor opstår der huller i afsløringen, og det betyder, at meget misbrug kan fortsætte uden at blive opdaget. Dertil kommer, at tjenesterne kan ændre deres politik på området når som helst, hvilket gør det vanskeligt for myndighederne at forebygge og bekæmpe seksuelt misbrug af børn.
Afsløring og indberetning af seksuelt misbrug af børn på nettet i EU hviler indtil videre hovedsageligt på USA, det vil sige på det nationale center for forsvundne og misbrugte børn (National Center for Missing and Exploited Children) og på USA's lovgivning, der pålægger onlinetjenesterne at indberette denne type indhold til centret og ikke til politiet. På nuværende tidspunkt findes der ingen central EU-organisation, som tjenesteudbyderne kan indberette misbrug til. Det betyder, at indberetningerne om misbrug i EU sendes til USA og så tilbage til EU's retshåndhævende myndigheder.
Det er EU-centrets mål at forenkle denne proces. EU-centret vil modtage og videresende indberetninger om seksuelt misbrug af børn og dermed stærkt nedbringe den tid, der bruges på at identificere og filtrere indberetningerne. I øjeblikket er det et alvorligt problem på grund af det store antal modtagne indberetninger.
og indtil nu har der kun været et meget begrænset overordnet styring af de frivillige bestræbelser på at afsløre seksuelt misbrug af børn på nettet ud over en midlertidig forordning.
EU-centret vil indsamle data til gennemsigtighedsrapporter, give klar information om brugen af værktøjer og støtte revisioner af dataene og processerne. Derudover vil centret sikre, at legitimt indhold ikke fjernes ved en fejl, og at tjenesterne ikke misbruger søgeværktøjerne eller anvender dem forkert.
EU-centret skal fungere som facilitator og effektivisere kommunikationen mellem tjenesterne og EU-landene. Det er desuden et af centrets formål kraftigt at nedbringe risikoen for datalækager i kommunikationen mellem EU-landene og tjenesteudbyderne, og dette er meget vigtig, fordi de udvekslede informationer er så følsomme.
EU-landene har gjort fremskridt med hensyn til at forebygge seksuelt misbrug af børn og støtte ofrene. Men der kan gøres meget mere, især hvad angår udveksling af god praksis og viden på tværs af landegrænser. Hvis de eksisterende netværk til udveksling af oplysninger mellem EU-landene skal fungere optimalt, er det nødvendigt med en central formidler. Denne formidler skal støtte og strukturere udvekslingen af god praksis, information og forskningsresultater, arrangere møder og udarbejde oversættelser.
Centret kommer til at fungere som et ekspertisecenter, der hjælper EU-landene med at gennemføre effektiv forebyggelse og give omfattende støtte til ofrene.
Centret skal samarbejde med tjenesteudbydere og retshåndhævende myndigheder i EU-landene om at sikre, at ofrene får støtte, når de har behov for det, og at de kriminelle kommer for retten.
Centret vil føre en database med indikatorer for kendt materiale med seksuelt misbrug af børn, nyt materiale og grooming, som skal hjælpe tjenesterne med at opdage misbrug af børn i deres systemer, og det vil samtidig sikre, at EU's databeskyttelsesregler overholdes. Det er vores topprioritet at sørge for, at centret kan holdes ansvarligt og arbejder på en gennemsigtig måde.
Hvis centret skal kunne være formidler, er det vigtigt, at det er uafhængigt af potentielt overordnede private og politiske interesser. Centret vil ikke være direkte knyttet til tjenesteudbydere eller retshåndhævende myndigheder.
Centret vil hjælpe EU-landene til at indføre omfattende, gennemprøvede og effektive forebyggende foranstaltninger, der skal mindske seksuelt misbrug af børn i EU. Det vil understøtte EU-landene i deres indsats for at forebygge – med fokus både på børn og potentielle krænkere.
Centret vil sikre, at der ikke sker dobbeltarbejde, og det vil lette udvekslingen af bedste praksis i og uden for EU. Endelig vil det tilskynde til dialog mellem interessenterne og deltage i udviklingen af ny forskningsbaseret viden.
Centret vil i tæt samarbejde med nationale myndigheder og globale eksperter sikre, at ofrene får hjælp, sådan som det kræves i direktivet om seksuelt misbrug af børn og direktivet om ofres rettigheder.
Centret vil desuden hjælpe ofrene med at få fjernet deres billeder og videoer, så de kan beskytte deres privatliv, og det vil oprette en onlineplatform, hvor ofrene kan finde nyttige ressourcer.
Endelig vil centret udføre forskning for at understøtte evidensbaserede politikker for bistand til ofre.