Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
Migration and Home Affairs

A gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzéséről és az ellene folytatott küzdelemről szóló jogszabály

A gyermekkori szexuális zaklatás növekvő tendenciájának megfordítása

A gyermekek szexuális zaklatása valós és egyre nagyobb veszélyt jelent. A bántalmazók egyre gyakrabban használják az internetet az egymás közti kommunikációra és anyagaik megosztására, illetve a gyermekek megközelítésére. A ragadozók fényképeket és videókat készítenek a valós életben elkövetett visszaélésekről, majd azokat megosztják az interneten. Webkamera, mobiltelefon, valamint a közösségi média vagy egyéb online platformok használatával félemlítenek meg gyermekeket, és kényszerítik őket szexuális cselekményekre.

Legislation to prevent and combat child sexual abuse

A szexuális bántalmazásról készült fényképeket és videókat széles körben megosztják az interneten. 2021-ben 85 millió ilyen képről és videóról érkezett bejelentés internetes platformoktól.

„Elviselhetetlen a tudat, hogy ezeket a rólam készült förtelmes képeket több száz ember megnézi, és ki tudja mit művel közben.”

Gyermekkori szexuális bántalmazás túlélője, Hollandia

A visszaélés és a kizsákmányolás nem ismer határokat. Az elkövetett bűncselekményekről készült képeket világszerte terjesztik és nézik. Az áldozatok ritkán tesznek feljelentést. A visszaélést több esetben a gyermek bizalmi körén belül, gyakran az otthonában követik el.

„Hosszú időbe telt, mire találtam egy terapeutát, aki nem utasított el rögtön arra hivatkozva, hogy hazudok. Attól, hogy valami túlságosan borzalmas, nem jelenti azt, hogy nem igaz.”

Gyermekkori szexuális bántalmazás túlélője, Svédország

Számos esetben a visszaélésre csak akkor derül fény, ha az elkövető tetteit az interneten felderítik. Az online szolgáltatók lényeges szerepet játszanak a gyermekek online szexuális zaklatásának jelentésében. Sajnálatos módon az önkéntes jelentéstétel jelenlegi rendszere nem elég hatékony. Jelenleg a bejelentések 95%-a egyetlen szolgáltatótól, a Metától származik. Társadalmi érdek, hogy minden európai technológiai vállalat számára kötelezővé tegyük a gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítését és a hatóságok felé történő jelentését.

Legislation to prevent and combat child sexual abuse

E világszintű probléma kezelése érdekében az EU olyan jogszabályra tett javaslatot, amely segítséget nyújt számunkra a gyermekek online szexuális zaklatásának felderítésében, bejelentésében és megelőzésében, valamint az áldozatok támogatásában. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy gyermekeink biztonságban legyenek a szexuális ragadozóktól.

Legislation to prevent and combat child sexual abuse

A gyermekek szexuális zaklatása elleni új uniós szabályok

A Bizottság új uniós jogszabályra tesz javaslatot, amelynek célja az uniós országok segítése abban, hogy:

  • a gyermekek online szexuális zaklatását felderítsék és jelentsék;
  • megelőzzék a gyermekek szexuális zaklatását;
  • támogassák az áldozatokat.

A javasolt jogszabály kötelezővé teszi a szolgáltatók számára, hogy jelentsék a gyermekek online szexuális zaklatását a platformjukon, és figyelmeztessék a hatóságokat, hogy a ragadozókat bíróság elé lehessen állítani. A javaslat értelmében a szolgáltatóknak jelenteniük kell a gyermekcsábítás eseteit is – vagyis amikor a szexuális ragadozók bizalmat és érzelmi kapcsolatot alakítanak ki gyermekekkel annak érdekében, hogy manipulálhassák, kihasználhassák és bántalmazhassák őket.

Tudjon meg többet a jogszabályjavaslatról a „Gyakran feltett kérdések” rovatban

Mi történik, ha ezt a jogszabályt nem hagyják jóvá?

2024. augusztus 3-án hatályát veszti az az uniós jogszabály, amely lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy folytassák a gyermekek online szexuális zaklatásának önkéntes felderítését és bejelentését, valamint a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagok eltávolítását. Ha ez megtörténik, a technológiai vállalatok már nem tudják majd felderíteni, bejelenteni és eltávolítani a jogellenes tartalmat a kommunikációs szolgáltatásokból. Napjainkban leginkább ezek révén terjesztik gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagokat és környékezik meg a gyermeket: a tavalyi bejelentések 80%-a az elektronikus kommunikáció területéről érkezett. Ez megkönnyíti a szexuális ragadozók számára a gyermekek szexuális zaklatását és azt, hogy ezt büntetlenül tehessék.
Ha az új jogszabály hatályba lép, a technológiai vállalatok kötelesek lesznek megvédeni a gyermekeket. Gondoskodni kell arról, hogy ez 2024. augusztus 3. előtt megtörténjen.

A jogszabály révén elérendő célok

Felderítés, jelentéstétel és eltávolítás

A javasolt uniós jogszabály célja, hogy meghatározza a szolgáltatók felelősségét a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagok, valamint az online gyermekcsábítás felderítése és jelentése terén.

Megelőzés

A gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzése elengedhetetlen gyermekeink biztonsága szempontjából. EU-szerte és globálisan a kormányoknak és a vállalkozásoknak hatékonyan együtt kell működniük a megelőzés javítása érdekében.

A gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzésével és az ellene folytatott küzdelemmel foglalkozó uniós központ

Annak érdekében, hogy Európában és világszerte is megvédhessük a gyermekeket, a Bizottság javaslatot tesz egy európai központ létrehozására, melynek feladata a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzése és az ellene folytatott küzdelem, valamint az áldozatok támogatása lenne. A központ

  • összehangolja a gyermekek szexuális zaklatása elleni küzdelmet célzó intézkedéseket, a felderítéstől és bejelentéstől a megelőzésig és az áldozatoknak nyújtott segítségig;
  • szakértelmet biztosít az uniós országok számára a megelőzés és az áldozatok támogatása terén;
  • támogatja a bűnüldöző hatóságokat a bejelentések nyomán történő fellépésben és a gyermekek megmentésében;
  • mutatókat biztosít a vállalatoknak a gyermekek online szexuális bántalmazásának felderítéséhez és bejelentéséhez;
  • szorosan együttműködik az EU-n kívüli partnerekkel, ideértve az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában működő hasonló központokat is.

A központ együttműködik a gazdasági szereplőkkel, a kutatóintézetekkel és a bűnüldöző szervekkel, hogy segítse őket az információk és a bevált gyakorlatok cseréjében, továbbá biztosítja a felügyeletet, az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot.

További információk az európai központról

A gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésével kapcsolatos hírek

  • News article

How a child sexual abuse report helped rescue 140 children

A recent report from an online service provider led to the arrest of 46 child predators in New Zealand and the identification of over 100 suspects across the EU. As a result, more than 140 children around the world were saved from sexual abuse.

  • News article

How the new EU law to tackle child sexual abuse will make a difference

The European Union (EU) is working on measures to prevent and combat child sexual abuse. On 3 August 2024, the EU law that allows service providers to continue voluntary detection, reporting and removal of online child sexual abuse material will expire.