Abuzul sexual asupra copiilor este o problemă din ce în ce mai mare, iar țările UE nu pot să o abordeze în mod eficace dacă acționează singure sau în mod necoordonat. O singură țară din UE nu poate împiedica difuzarea pe internet a materialelor care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor, fără a coopera cu furnizorii privați de servicii online // companiile de internet prezente în mai multe țări ale UE. Avem nevoie de un sistem coerent pentru întreaga UE.
Raportarea voluntară a abuzurilor sexuale asupra copiilor de către furnizorii de servicii online variază de la o companie la alta. Unii furnizori de servicii iau măsuri ample. Alții nu iau nicio măsură. Aceste lacune în raportare denotă că unele abuzuri continuă fără a fi detectate. Întrucât detectarea lor este voluntară, companiile pot decide în orice moment să își modifice politicile, subminând eforturile depuse de autorități pentru a combate abuzul sexual asupra copiilor.
Prin această nouă legislație, Comisia Europeană urmărește să asigure o cooperare eficace între sectorul public și cel privat peste tot în UE, pentru a-i proteja pe copii de agresorii din mediul online, pentru a-i aduce pe infractori în fața justiției și pentru a le oferi victimelor un sprijin adecvat și prompt.
Furnizorii de servicii online sunt adesea singurii care pot detecta abuzurile, pentru că acestea au loc departe de ochii publicului, în rândul unor rețele de infractori care pot include sute de mii de utilizatori. Dacă furnizorii de servicii ignoră acest lucru, este posibil ca nimeni să nu fie în măsură să identifice și să ajute victimele. În prezent, în unele țări ale UE, până la 80 % din investigații sunt lansate ca urmare a sesizărilor primite de la furnizorii de servicii.
Internetul le-a oferit infractorilor o nouă modalitate de a se apropia de copii. Agresorii îi contactează pe copii pe platformele de comunicare socială, de jocuri și de chat și îi ademenesc să se fotografieze în ipostaze compromițătoare sau să meargă la întâlniri offline. În prezent, copiii petrec pe internet mai mult timp decât oricând, expunându-se astfel unui risc tot mai ridicat de a intra în contact cu agresorii din mediul online. Cu toate acestea, majoritatea serviciilor nu fac distincție între copii și restul utilizatorilor, tratându-i pe copii ca pe niște adulți care înțeleg internetul și sunt capabili să se protejeze pe ei înșiși – premisă care este, în mod evident, greșită. Multe servicii ignoră faptul că platformele lor sunt utilizate ilegal, pentru partajarea de imagini și materiale video care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor.
Detectarea abuzului sexual asupra copiilor va respecta îndeaproape normele existente cu privire la protecția datelor și confidențialitatea comunicării. Datele cu caracter personal vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor. Legislația propusă prevede garanții integrate în conformitate cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Noua propunere stabilește că datele prelucrate pentru a detecta abuzurile sexuale online asupra copiilor sunt limitate doar la ceea ce este necesar. În principiu, datele sunt eliminate imediat și pentru totdeauna, cu excepția cazului în care păstrarea lor este strict necesară în scopurile enumerate în regulament.
Regulamentul include garanții pentru a se asigura că sistemele de detectare sunt utilizate numai pentru a detecta și raporta abuzurile sexuale online asupra copiilor, precum și pentru a asigura transparența și căile judiciare de atac. Centrul UE pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor va reprezenta o garanție esențială, pentru că va asigura transparența procesului de detectare și va facilita accesul la tehnologia de detectare cel mai puțin intruzivă.
În cele din urmă, prevenirea circulației materialelor care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor vizează protejarea vieții private a victimelor și eliminarea unei surse constante de traume pentru acestea.
The companies that receive a detection order by a court will be required to use state-of-the-art technologies that are the least privacy-intrusive, limiting the error rate of false positives to the maximum extent possible.
Technologies that can ensure effective detection without substantially undermining the privacy of electronic communication exist. As there are 3 types of child sexual abuse material to be detected, we will list examples down below for: known material, new material, grooming.
- Detection of known child sexual abuse material relies on Photo DNA technology.
Photo DNA technology consists of converting a previously flagged image into a unique (and non-recoverable) identifier. This process is built on the similar concept of digital fingerprinting as originally developed for application in the detection of malware and copyrighted content. - Detection of new child sexual abuse and grooming relies on artificial intelligence classifiers.
These classifiers are trained on databases of known child sexual abuse material and confirmed grooming conversations and develop the capacity to identify analogous images, videos or conversations. Artificial intelligence classifiers are set to detect material that corresponds to new child sexual abuse material or grooming with a predetermined rate of likelihood. Therefore, it is perfectly possible to instruct them to only detect material that has an extremely high chance of being CSA. - The flagging of potential grooming conversations would occur based on artificial intelligence classifiers trained on confirmed grooming.
Grooming detection exists already and has proven reliable. Grooming detection will be subject to strict performance safeguards in particular in terms of the accuracy rate. Technologies are currently at the basis of content moderation and are already widely used, for example on gaming sites, where adult offenders often target children.
All reports sent by service providers would be reviewed at the level of the EU Centre, so that providers are given feedback on inaccurate detection and can further refine their detection tools.
Centrul UE va colabora cu companiile și cu autoritățile de aplicare a legii pentru a le ajuta să facă schimb de informații și de bune practici, asigurând supravegherea, transparența și asumarea responsabilității. Centrul va sprijini:
- companiile, punându-le la dispoziție baze de date cu indicatori pentru detectarea abuzului sexual online asupra copiilor
- autoritățile de aplicare a legii, astfel încât acestea să poată să dea curs sesizărilor și să salveze copiii
- țările UE, în prevenirea abuzului sexual online asupra copiilor și în acordarea de asistență victimelor
Centrul va colabora, de asemenea, îndeaproape cu parteneri din afara UE, inclusiv cu organisme similare din SUA, Canada și Australia.
Aflați mai multe despre Centrul UE pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor.
Directiva vizează armonizarea legislației penale a țărilor UE, în timp ce regulamentul propus va fi direct aplicabil, definind responsabilitățile furnizorilor de servicii digitale. În acest sens, nu există nicio suprapunere între cele două instrumente.
Noua propunere sprijină implementarea măsurilor de prevenire și de sprijin incluse în directivă. Acesta va fi unul dintre principalele roluri ale Centrului UE pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor.
Aflați mai multe despre Centrul UE pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor.
Comisia Europeană va colabora cu părțile interesate relevante din sectorul public și privat pentru a spori cooperarea și schimbul de bune practici în cadrul rețelei de prevenire formate din practicieni și cercetători. Centrul UE pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor va avea un rol esențial în stimularea eforturilor de prevenire. Centrul va coopera cu rețeaua de prevenire, dar va acționa, de asemenea, ca un omolog pentru centre similare din întreaga lume.
De asemenea, depunem eforturi pentru a îmbunătăți protecția copiilor împotriva abuzurilor sexuale la nivel mondial, cooperând cu Alianța mondială „WeProtect”.
În plus, vom continua să finanțăm inițiative privind îmbunătățirea prevenirii.
Odată cu propunerea legislativă, Comisia va adopta și o strategie reînnoită pentru un internet mai bun pentru copii, cu scopul de a-i sprijini și proteja în continuare pe copii în mediul online.
Dacă va fi adoptat, Actul legislativ privind serviciile digitale va urmări să creeze un cadru armonizat de referință pentru abordarea tuturor conținuturilor ilegale, în general. Totuși, având în vedere caracterul său general și orizontal, Actul abordează doar parțial problema abuzului sexual asupra copiilor. Materialele care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor și conținut online ilegal ar trebui abordate în mod reactiv, de la caz la caz. Prevenirea diseminării și a circulației materialelor cunoscute care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor necesită o abordare mai sistematică și mai bine direcționată.
Este clar că abordarea voluntară nu funcționează. La nivel mondial, o singură companie se află la originea a 95 % din totalul sesizărilor privind abuzurile sexuale asupra copiilor. Cinci companii au formulat 99 % din totalul sesizărilor în timp ce, numai la Centrul național pentru copii dispăruți și exploatați din SUA, sunt în prezent înregistrate peste 1 600 de companii.
Detectarea obligatorie urmărește să intensifice lupta împotriva abuzului sexual asupra copiilor nu numai în UE, ci în întreaga lume. Aceasta reprezintă, de asemenea, o ocazie de a stabili ce informații minime trebuie incluse în sesizări, astfel încât acestea să poată fi utilizate de autoritățile de aplicare a legii. Acest lucru ar putea îmbunătăți standardele de raportare la nivel mondial.