Direct naar de inhoud
Migration and Home Affairs
Nieuwsartikel15 juli 2022Directoraat-generaal Migratie en Binnenlandse ZakenLeestijd: 1 min

Kinderbeschermingsorganisaties overal ter wereld pleiten voor “historische” wetgeving ter bescherming van jongeren

Children’s charities around the world champion ‘historic’ law to protect young people

Wereldwijd wordt steeds vaker kindermisbruik gemeld. Daarom hebben meer dan 70 kinderrechtenorganisaties een open brief ondertekend ter ondersteuning van de wetgeving die de EU heeft voorgesteld om kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Volgens de brief was het hoog tijd dat deze wetgeving er komt, niet alleen voor Europa, maar voor de hele wereld.

Belangrijke Europese en internationale organisaties die zich inzetten voor de veiligheid van kinderen hebben hun steun uitgesproken voor de voorgestelde verordening ter voorkoming en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen. Het gaat onder meer om Missing Children Europe, Eurochild, Deutsches Kinderhilfswerk, ECPAT International, Thorn, en vele andere organisaties.

De organisaties betitelden de voorgestelde verordening als een kritieke stap in de richting van betere bescherming van de rechten van kinderen. Ook de oprichting van een onafhankelijk EU-centrum voor de bestrijding en preventie van seksueel misbruik van kinderen werd gunstig ontvangen.

De brief stelde verder:

De organisaties zijn ingenomen met de algemene verplichting om de risico’s te beoordelen en preventieve maatregelen te nemen, en zo veiligheid door ontwerp te ondersteunen. Het voorgestelde nieuwe systeem van transparantie tussen technologie en gebruikers zal bevorderen dat zinvolle en meetbare actie wordt ondernomen om materiaal van seksueel misbruik van kinderen aan te pakken.

Iain Drennan, uitvoerend directeur van WeProtect Global Alliance:

Zoals uit onze meest recente Global Threat Assessment blijkt, worden kinderen vandaag de dag voortdurend geconfronteerd met de dreiging van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik online. Wetgeving zoals de verordening die de EU voorstelt, is van cruciaal belang om kinderen online te beschermen. Dat gebeurt met name door ernaar te streven schade online te voorkomen en daders voor de rechter te brengen.

Lees de hele open brief

Over de voorgestelde wetgeving

De voorgestelde verordening is op 11 mei 2022 door commissaris Johansson gelanceerd. De verordening verplicht technologiebedrijven ertoe het risico te beoordelen dat hun diensten gebruikt worden om kinderen seksueel te misbruiken. Indien dat volgens de risicobeoordeling noodzakelijk is, kan van de bedrijven worden geëist dat zij materiaal van seksueel misbruik van kinderen opsporen, melden en verwijderen. De bedrijven zullen ook grooming moeten opsporen en melden. Momenteel worden het meestal aan de technologiebedrijven zelf overgelaten om te beoordelen of dergelijke maatregelen nodig zijn.

Meer over de voorgestelde verordening

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 juli 2022
Auteur
Directoraat-generaal Migratie en Binnenlandse Zaken