Skip to main content
Migration and Home Affairs

Poziv za sudionike: Obuka za socijalne radnike „Kako se nositi sa stranim terorističkim borcima povratnicima i njihovim obiteljima”, Tirana, 24. - 25. studenog 2021.

Povratak stranih terorističkih boraca (FTF-ova) i njihovih obitelji predstavlja izazove za društvo i praktičare koji s njima rade. Socijalni radnici imaju ključnu ulogu u procesu rehabilitacije i reintegracije. Tijekom dvodnevne obuke (od ručka do ručka) nastojimo raditi na razumijevanju i odgovaranju na slučajeve FTF-ova povratnika i njihovih obitelji iz perspektive rehabilitacije i reintegracije na Zapadnom Balkanu.

Glavna pitanja koja se rješavaju tijekom obuke su:

  • Koja je uloga koju socijalni radnici mogu imati u rehabilitaciji i reintegraciji FTF-ova povratnika i članova njihovih obitelji?  
  • Kakva iskustva sudionici imaju u radu s FTF-ovima povratnicima i njihovim obiteljima?
  • Koje su specifičnosti rada s FTF-ovima povratnicima i članovima njihovih obitelji u odnosu na rad s drugim kategorijama pojedinaca?    
  • Kako praktičari mogu ojačati svoja znanja, vještine i kompetencije tijekom rada s određenom grupom povratnika?

Koga tražimo? 

Ciljana publika ove obuke su socijalni radnici koji rade s FTF-ovima povratnicima i njihovim obiteljima ili koji rade nešto vrlo slično u regiji Zapadnog Balkana. Očekujemo obrazovanje vezano uz socijalni rad ili ekvivalentno radno iskustvo.

Pri odabiru sudionika tražit ćemo stručnost, geografsku rasprostranjenost i jednog sudionika po organizaciji.   

Kako se registrirati? Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u ovoj obuci, odgovorite na pitanja u sljedećem obrascu za prijavu:  Kliknite ovdje za registraciju.

Praktičnosti

RAN će na Zapadnom Balkanu organizirati vaš put i smještaj. Sudjelovanje je besplatno. Obuka će se održavati na engleskom jeziku s tumačenjem na albanskom, makedonskom, bosanskom/hrvatskom/crnogorskom/srpskom. Osigurani su prijevod i interpretacija studijskog materijala na albanski, makedonski, bosanski/hrvatski/crnogorski/srpski.

Poznajete li druge kolege, praktičare ili organizacije kojima bi ovaj poziv mogao biti zanimljiv? Podijelite ovaj poziv putem svoje mreže.

O RAN-u

Mreža za osvješćivanje o radikalizaciji (Radicalisation Awareness Network) (RAN) povezuje aktivne praktičare iz cijele Europe međusobno i s akademicima i kreatorima politika, kako bi razmijenili znanje, iskustva iz prve ruke i pristupe za sprječavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma u svim njegovim oblicima. Otkako je osnovan 2011., RAN je privukao više od 6000 praktičara iz cijelog EU-a i šire.

RAN na Zapadnom Balkanu

RAN će na Zapadnom Balkanu mobilizirati i povezati praktičare na Zapadnom Balkanu i njihovu stručnost kao potporu za sveobuhvatne P/CVE napore, međusobno učenje i umrežavanje među profesionalcima, kako unutar regije, tako i s kolegama iz država članica EU-a.

Pri tome će se organizirati obuke, radionice i studijski posjeti oko tema kao što su upravljanje stranim terorističkim borcima povratnicima i članovima njihovih obitelji, suradnja sa (vjerskim) zajednicama u P/CVE-u i nasilni desni ekstremizam (Violent Right-wing Extremism) (VRWE).

Projekt se provodi u skladu s prioritetima navedenim u Zajedničkom akcijskom planu za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan potpisanom između Europske komisije i Zapadnog Balkana u listopadu 2018.

Ako imate bilo kakva pitanja, obratite se m [dot] vandedonkatradaradvies [dot] nl (Maartenu van de Donk)u ili robert_orellathotmail [dot] com (Robertu Örell)u.

Back to the English version