Skip to main content
Logotip Europske komisije
Migration and Home Affairs

Zakonodavstvo za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece

Suzbijanje sve većeg seksualnog zlostavljanja djece

Seksualno zlostavljanje djece stvarna je i sve veća opasnost. Zlostavljači se sve češće služe internetom kako bi međusobno komunicirali, dijelili materijale i uspostavili kontakt s djecom. Predatori fotografiraju i snimaju zlostavljanje koje su počinili u stvarnom životu te fotografije i videozapise dijele putem interneta. Koriste web kamere, mobilne telefone, društvene medije ili druge internetske platforme kako bi ucjenjivali djecu ili ih prisilili na neprimjerene i nezakonite seksualne radnje.

Legislation to prevent and combat child sexual abuse

Fotografije i videozapisi seksualno zlostavljane djece masovno se dijele na internetu. Internetska poduzeća 2021. prijavila su 85 milijuna takvih slika i videozapisa.

Nepodnošljiva mi je pomisao da internetom kruže strašne slike mene koje stotine ljudi gledaju i tko zna što rade.

Žrtva seksualnog zlostavljanje djece, Nizozemska

Zlostavljanje i iskorištavanje ne poznaju granice. Slike kaznenih djela počinjenih u jednoj zemlji šire se i gledaju u cijelom svijetu. Žrtve rijetko javno prijave zlostavljanje. Ono se često odvija u djetetovu krugu osoba od povjerenja, često u djetetovu domu.

Dugo je trajala potraga za terapeutom koji nije smatrao da lažem. Samo zato što zvuči previše strašno ne znači da je neistinito.

Žrtva seksualnog zlostavljanje djece, Švedska

U mnogim se slučajevima zloupotreba otkriva tek kad se djela počinitelja otkriju na internetu. Pružatelji internetskih usluga imaju ključnu ulogu u prijavljivanju seksualnog zlostavljanja djece na internetu. Nažalost, sadašnji sustav dobrovoljnog prijavljivanja nije dovoljno učinkovit. Ukupno 95 % svih prijava trenutačno dolazi od jednog pružatelja usluga (Meta). Kao društvo moramo od svih tehnoloških poduzeća u Europi zahtijevati da otkrivaju seksualno zlostavljanje djece na internetu i da ga prijavljuju nadležnim tijelima.

Legislation to prevent and combat child sexual abuse

Kako bi se riješio taj globalni problem, EU je predložio zakonodavstvo koje će nam pomoći u otkrivanju, prijavljivanju i sprečavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja djece na internetu te pružanju potpore žrtvama. Svi smo odgovorni za zaštitu djece od seksualnih predatora.

Legislation to prevent and combat child sexual abuse

Više od 90 organizacija za prava djece potpisalo je otvoreno pismo u kojem podupire predloženi propis EU-a o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja. U pismu je propis karakteriziran pravovremenim i povijesnim, ne samo za Europu nego i za cijeli svijet. Propis podupiru velike europske i međunarodne organizacije koje se zalažu za sigurnost i zaštitu djece. Među njima su Missing Children Europe, Eurochild, njemački Fond za djecu, ECPAT International, Thorn i mnogi drugi.

Nova pravila EU-a protiv seksualnog zlostavljanja djece

Komisija predlaže novo zakonodavstvo EU-a čiji je cilj pomoći državama članicama EU-a u:

  • otkrivanju i prijavljivanju seksualnog zlostavljanja djece na internetu
  • sprečavanju seksualnog zlostavljanja djece
  • potpori žrtvama.

U skladu s tim zakonodavstvom pružatelji usluga moraju prijaviti seksualno zlostavljanje djece na svojim platformama i upozoriti nadležna tijela kako bi se predatore moglo privesti pravdi. Pružatelji usluga morat će prijaviti i slučajeve mamljenja, praksu u kojoj seksualni predatori s djecom grade odnos koji se temelji na povjerenju i emocionalnoj povezanosti kako bi ih mogli iskorištavati i zlostavljati te manipulirati njima.

Više o predloženom zakonodavstvu u najčešćim pitanjima

Što će se dogoditi ako se zakonodavstvo ne odobri?

Zakonodavstvo EU-a kojim se pružateljima usluga omogućuje da nastave dobrovoljno otkrivati i prijavljivati seksualno zlostavljanje djece na internetu te uklanjati materijale sa seksualnim zlostavljanjem djece prestat će važiti 3. kolovoza 2024. Ako se to dogodi, tehnološka poduzeća više neće moći otkrivati, prijavljivati ni uklanjati nezakoniti sadržaj u komunikacijskim uslugama koje su danas glavni način širenja materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece i mamljenja djece: 80 % prošlogodišnjih prijava potječe iz elektroničkih komunikacija. Predatori će moći lakše seksualno zlostavljati djecu i ostati nekažnjeni.
Ako se donese novo zakonodavstvo, tehnološka poduzeća bit će obvezna štititi djecu. Pobrinimo se da se to ostvari prije 3. kolovoza 2024.

Istražite teme u nastavku i saznajte više o tome što se nastoji postići zakonodavstvom

Otkrivanje, prijavljivanje i uklanjanje

Predloženim zakonodavstvom EU-a nastoje se definirati odgovornosti pružatelja kad je riječ o otkrivanju i prijavljivanju materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece i mamljenja u digitalnim prostorima u kojima djeluju.

Prevencija

Sprečavanje seksualnog zlostavljanja neophodno je za zaštitu djece. Vlade i poduzeća unutar i izvan EU-a moraju učinkovito surađivati kako bi poboljšali prevenciju.

EU-ov centar za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece

Kako bi se zaštitilo djecu u Europi i u svijetu, Komisija predlaže osnivanje europskog centra za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece i pružanje potpore žrtvama. Centar će:

  • koordinirati mjere za suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece: od otkrivanja i prijavljivanja do prevencije i pomoći žrtvama
  • državama članicama EU-a pružiti stručno znanje u području prevencije i potpore žrtvama
  • pružiti potporu tijelima kaznenog progona u postupanju po prijavama i spašavanju djece
  • poduzećima pružiti pokazatelje u cilju otkrivanja i prijavljivanja seksualnog zlostavljanja djece na internetu
  • surađivati s partnerima izvan EU-a, uključujući slične centre u SAD-u, Kanadi i Australiji.

Centar će surađivati s poduzećima, istraživačkim institutima i tijelima kaznenog progona kako bi im pomogao u razmjeni informacija i najboljih praksi te osigurati nadzor, transparentnost i odgovornost.

Više o europskom centru

Novosti o sprečavanju seksualnog zlostavljanja djece

  • Novinski članak

Kako će novi propis EU-a osnažiti borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece

Europska unija (EU) radi na mjerama za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Propis EU-a kojim se pružateljima usluga omogućuje da nastave dobrovoljno otkrivati i prijavljivati seksualno zlostavljanje djece na internetu te uklanjati materijale sa seksualnim zlostavljanjem djece prestat će važiti 3. kolovoza 2024.