Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Migration and Home Affairs

Preprečevanje spolne zlorabe otrok je ključno za zaščito otrok. Vlade in podjetja po vsej EU in zunaj nje morajo učinkovito sodelovati, da bi izboljšali preprečevanje.

Zagotavljanje podpore temu sodelovanju je ključna naloga predlaganega centra EU za preprečevanje in zatiranje spolne zlorabe otrok.

Center bo podpiral države EU s celovitimi, preizkušenimi in učinkovitimi preventivnimi ukrepi. Namen teh preventivnih ukrepov je zmanjšati verjetnost, da bi otroci postali žrtve in da bi spolni prestopniki (ponovno) zagrešili kazniva dejanja.

Center bo tudi vozlišče za povezovanje, razvoj in izmenjavo znanja, pripravo najsodobnejših raziskav na področju odkrivanja in preprečevanja ter svetovanje snovalcem politik na nacionalni ravni in ravni EU o potrebnih ukrepih. Kot je določeno v strategiji EU za učinkovitejši boj proti spolni zlorabi otrok, bo center EU vzpostavil mrežo za preprečevanje. Mrežo bodo sestavljali strokovnjaki in strokovni sodelavci, ki bodo opredelili učinkovite preventivne ukrepe za zmanjšanje razširjenosti spolne zlorabe otrok v EU.

Več o centru EU za preprečevanje in zatiranje spolne zlorabe otrok.