Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
Migration and Home Affairs

A gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzése elengedhetetlen gyermekeink biztonsága szempontjából. EU-szerte és globálisan a kormányoknak és a vállalkozásoknak hatékonyan együtt kell működniük a megelőzés javítása érdekében.

Ennek az együttműködésnek a támogatása a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésére és leküzdésére javasolt uniós központ egyik kulcsfontosságú feladata lesz.

Az uniós központ átfogó, tesztelt és hatékony megelőző intézkedésekkel fogja támogatni az EU országait. A megelőző intézkedések célja, hogy csökkentsék a gyermekek áldozattá válásának valószínűségét, és megakadályozzák, hogy a szexuális ragadozók (újabb) bűncselekményt kövessenek el.

A központ emellett az ismeretek összekapcsolásának, fejlesztésének és megosztásának, a felderítéssel és megelőzéssel kapcsolatos legkorszerűbb kutatásoknak, valamint a nemzeti és uniós szakpolitikai döntéshozók szükséges intézkedésekkel kapcsolatos tanácsadásának közös platformja lesz. A gyermekek szexuális bántalmazása elleni hatékonyabb küzdelemre irányuló uniós stratégiában foglaltaknak megfelelően az uniós központ megelőzési hálózatot épít ki. A hálózathoz tartozó szakértők és gyakorló szakemberek azonosítani fogják azokat a hatékony megelőző intézkedéseket, melyekkel csökkenteni lehet a gyermekek szexuális zaklatásának előfordulását az EU-ban.

Ezen az oldalon részletesebben tájékozódhat a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésével és az ellene folytatott küzdelemmel foglalkozó uniós központról.