Skip to main content
Logotip Europske komisije
Migration and Home Affairs

Sprečavanje seksualnog zlostavljanja neophodno je za zaštitu djece. Vlade i poduzeća unutar i izvan EU-a moraju učinkovito surađivati kako bi poboljšali prevenciju.

Potpora toj suradnji glavni je zadatak predloženog EU-ova centra za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece.

Centar će podupirati države članice sveobuhvatnim, provjerenim i učinkovitim preventivnim mjerama. Cilj je tih preventivnih mjera smanjiti vjerojatnost da djeca postanu žrtve i da predatori (ponovno) počinu kaznena djela.

Centar će biti i središte za povezivanje, razvoj i razmjenu znanja, najsuvremenija istraživanja u području otkrivanja i prevencije te savjetovanje nacionalnih i europskih oblikovatelja politika o nužnim mjerama. Kako je utvrđeno u strategiji EU-a za učinkovitiju borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece, centar će izgraditi mrežu za prevenciju. Mreža će se sastojati od stručnjaka i praktičara koji će utvrditi učinkovite preventivne mjere za smanjenje seksualnog zlostavljanja djece u EU-u.

Doznajte više o EU-ovu centru za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece.