Skip to main content
Migration and Home Affairs
Nyhetsartikel22 november 2022Generaldirektoratet för migration och inrikes frågor

Så räddades 140 barn av en anmälan om sexuella övergrepp

How a child sexual abuse report helped rescue 140 children

En anmälan från ett internetföretag ledde nyligen till att 46 pedofiler kunde gripas i Nya Zeeland och att man kunde identifiera över 100 misstänkta i hela EU. Det innebar att över 140 barn runt om i världen kunde räddas från sexuella övergrepp. Det här fallet visar hur en enda anmälan kan göra skillnad och rädda hundratals barn från att råka illa ut. Anmälningar från internetföretag kan ofta vara det enda sättet att upptäcka övergrepp som kan vara svåra att märka även för barnets närstående.

År 2019 anmälde internetföretaget att många använde företagets plattform för att utbyta chockerande foton som bland annat visade sadistiska sexuella övergrepp mot spädbarn och barn. Efter anmälan inleddes en internationell utredning under ledning av Nya Zeelands inrikesministerium. Utredningen stöddes av Europol, Interpol och brottsbekämpande myndigheter i Australien, Grekland, Kanada, Kroatien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Ungern, USA och Österrike.

Utredarna hittade 32 GB material med sexuella övergrepp mot barn och inledde mer än 830 utredningar runt om i världen. Ett par fall var särskilt oroande – två misstänkta från Österrike och Ungern begick övergrepp mot sina egna barn, som var sex respektive åtta år gamla. Båda barnen är nu i säkerhet. En annan misstänkt från Spanien ägde och spred material som visade sexuella övergrepp mot barn och spelade också in nakenvideor och sexvideor med vuxna utan deras samtycke. Ett stort antal utredningar pågår fortfarande i hela EU.

Nya EU-regler mot sexuella övergrepp mot barn

Trots det här inspirerande fallet lämnar inte alla internetföretag in anmälningar. I maj 2022 föreslog EU-kommissionen en lag som gör det obligatoriskt för internetföretag att förebygga och spåra sexuella övergrepp mot barn på sina plattformar. Företagen måste också rapportera gromning, som innebär att förövarna bygger upp en relation med barnen så att de lättare kan manipulera och utnyttja dem.

EU:s mål är att lagen ska bli verklighet senast i augusti 2024. Om lagen inte har antagits innan dess kommer den nuvarande EU-lagstiftningen att upphöra att gälla. Det skulle göra det lättare för sexbrottslingar som förgriper sig på barn att komma undan.

Läs mer om hur EU planerar att stoppa sexuella övergrepp mot barn

Översikt

Publiceringsdatum
22 november 2022
Upphovsman
Generaldirektoratet för migration och inrikes frågor