Skip to main content
Logoul Comisiei Europene
Migration and Home Affairs
Știre22 noiembrie 2022Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne

Un raport privind identificarea unui caz de abuz sexual asupra copiilor a contribuit la salvarea a 140 de copii

How a child sexual abuse report helped rescue 140 children

Un raport recent transmis de un furnizor de servicii online a condus la arestarea a 46 de agresori de copii în Noua Zeelandă și la identificarea a peste 100 de suspecți pe teritoriul UE. În urma acestui demers, peste 140 de copii din întreaga lume au fost salvați de abuzuri sexuale. Acest caz ilustrează faptul că un singur raport poate să aibă un impact major și să salveze sute de copii expuși riscului de a fi abuzați sexual. Astfel de rapoarte sunt adesea singura modalitate de a scoate la lumină o situație de abuz care poate fi greu de observat chiar și de către persoanele apropiate de copil.

În 2019, furnizorul de servicii online a raportat un număr mare de persoane care utilizau platforma sa pentru a face schimb de fotografii șocante, care înfățișau inclusiv acte sadice de abuz sexual asupra unor copii și bebeluși. În urma acestui raport, a fost lansată o anchetă internațională, condusă de Departamentul pentru afaceri interne din Noua Zeelandă. Ancheta a fost sprijinită de Europol, Interpol și autoritățile de aplicare a legii din Australia, Austria, Canada, Croația, Cehia, Grecia, Ungaria, Slovenia, Spania, Regatul Unit și SUA.

În consecință, s-au descoperit 32 GB de materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor. Ancheta a dus la deschiderea a peste 830 de cazuri în întreaga lume. Câteva s-au dovedit deosebit de îngrijorătoare – doi suspecți din Austria și Ungaria își abuzau propriii copii, în vârstă de șase și opt ani. Ambii copii se află acum în siguranță. S-a constatat că un alt suspect din Spania deținea și partaja materiale conținând abuzuri sexuale asupra copiilor, pe lângă faptul că filma adulți în ipostaze sexuale fără consimțământul acestora. Un număr mare de investigații sunt încă în curs de desfășurare în întreaga UE.

Noi norme ale UE privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor

Din păcate, în pofida acestui exemplu încurajator, nu toți furnizorii de servicii online prezintă astfel de rapoarte. În mai 2022, Comisia Europeană a propus o legislație prin care companiile din domeniul tehnologiei vor fi obligate să prevină și să detecteze abuzurile sexuale asupra copiilor pe platformele lor. Furnizorii vor trebui să raporteze inclusiv cazurile de ademenire a copiilor – o practică prin care agresorii sexuali construiesc o relație cu copiii pentru a-i putea manipula, exploata și abuza.

Obiectivul UE este ca această legislație să devină realitate până în august 2024. Dacă legislația nu va fi adoptată până atunci, regulamentul actual al UE va expira, ceea ce le va permite agresorilor să abuzeze în continuare de copii fără a suporta consecințele.

Aflați mai multe despre cum intenționează UE să pună capăt abuzului sexual asupra copiilor.

Detalii

Data publicării
22 noiembrie 2022
Autor
Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne