Direct naar de inhoud
Migration and Home Affairs
Nieuwsartikel22 november 2022Directoraat-generaal Migratie en Binnenlandse Zaken

140 kinderen gered door melding van seksueel misbruik

How a child sexual abuse report helped rescue 140 children

Als gevolg van een melding afkomstig van een online dienstverlener zijn onlangs in Nieuw-Zeeland 46 kindermisbruikers gearresteerd en meer dan honderd verdachten in de EU geïdentificeerd. Seksueel misbruik van meer dan 140 kinderen is daardoor voorkomen. Dit illustreert dat slechts één melding al het verschil kan maken en misbruik van honderden kinderen kan voorkomen. Zulke meldingen zijn vaak de enige mogelijkheid om misbruiksituaties op te sporen, omdat misbruik vaak onopgemerkt blijft, zelfs voor mensen in de omgeving van het kind.

De online dienstenaanbieder meldde in 2019 dat een groot aantal mensen via het platform schokkende foto’s verspreidden van onder andere sadistisch misbruik van baby’s en kinderen. Naar aanleiding van de melding is een internationaal onderzoek gestart onder leiding van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het onderzoek werd ondersteund door Europol, Interpol en rechtshandhavingsinstanties uit Australië, Canada, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Daardoor werd 32 GB aan materiaal van seksueel misbruik van kinderen ontdekt. Het onderzoek leidde ertoe dat wereldwijd meer dan 830 zaken werden geopend. Enkele gevallen waren bijzonder schokkend: twee verdachten uit Oostenrijk en Hongarije misbruikten hun eigen kinderen, die respectievelijk zes en acht jaar oud waren. Beide kinderen zijn nu in veiligheid gebracht. Een verdachte uit Spanje bleek materiaal van seksueel misbruik van kinderen te bezitten en te delen, en maakte ook naakt- en seksvideo’s van volwassenen zonder hun toestemming. Een groot aantal onderzoeken in de hele EU is nog steeds aan de gang.

Nieuwe EU-regels tegen seksueel misbruik van kinderen

Helaas heeft dit voorbeeld er niet toe geleid dat alle aanbieders van onlinediensten dergelijke zaken melden. In mei 2022 heeft de Europese Commissie een verordening voorgesteld die technologiebedrijven ertoe verplicht om seksueel misbruik van kinderen op hun platforms te voorkomen en op te sporen. Ook “grooming” valt daaronder: een praktijk waarbij kinderlokkers een relatie met een kind opbouwen om het te kunnen manipuleren, uitbuiten en misbruiken.

De EU streeft ernaar deze verordening uiterlijk augustus 2024 in te voeren. De huidige verordening komt op dat moment namelijk te vervallen. Zonder nieuwe regels zouden seksuele roofdieren kinderen dan ongestraft kunnen misbruiken.

Lees meer over hoe de EU seksueel misbruik van kinderen een halt toe wil roepen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
22 november 2022
Auteur
Directoraat-generaal Migratie en Binnenlandse Zaken