Skip to main content
Logotip Europske komisije
Migration and Home Affairs
Novinski članak22 studeni 2022Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove

Kako je prijava seksualnog zlostavljanja djece pomogla u spašavanju 140 djece

How a child sexual abuse report helped rescue 140 children

Nedavna prijava pružatelja internetskih usluga dovela je do uhićenja 46 zlostavljača djece na Novom Zelandu i identifikacije više od 100 osumnjičenika diljem EU-a. Zahvaljujući tome više od 140 djece diljem svijeta spašeno je od seksualnog zlostavljanja. Ovaj slučaj pokazuje kako samo jedna prijava može uvelike promijeniti situaciju i spasiti stotine djece od seksualnog zlostavljanja. Takvim se prijavama često mogu otkriti slučajeve zlostavljanja koje je teško prepoznati čak i osobama koje su najbliže djetetu.

Pružatelj internetskih usluga prijavio je 2019. velik broj ljudi koji se koriste njegovom platformom za razmjenu uznemirujućih fotografija, uključujući sadistička djela seksualnog zlostavljanja dojenčadi i djece. Nakon te prijave pokrenuta je međunarodna istraga pod vodstvom Ministarstva unutarnjih poslova Novog Zelanda. Istragu su podržali Europol, Interpol i tijela kaznenog progona iz Australije, Austrije, Kanade, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Ujedinjene Kraljevine i SAD-a.

Istraga je rezultirala otkrićem materijala od 32 GB koji sadržava seksualno zlostavljanje djece. Otvoreno je više od 830 predmeta diljem svijeta. Nekoliko slučajeva bilo je posebno uznemirujuće – dva osumnjičenika iz Austrije i Mađarske zlostavljala su vlastitu djecu, koja su imala šest odnosno osam godina. Oba su djeteta sada na sigurnom. Utvrđeno je da još jedan osumnjičenik iz Španjolske posjeduje i dijeli materijal povezan sa seksualnim zlostavljanjem djece, uz snimanje intimnih videozapisa odraslih osoba bez njihova pristanka. Velik broj istraga još uvijek je u tijeku diljem EU-a.

Nova pravila EU-a protiv seksualnog zlostavljanja djece

Nažalost, unatoč ovom nadahnjujućem primjeru, ne podnose svi pružatelji internetskih usluga takve prijave. U svibnju 2022. Europska komisija predložila je propis kojim se tehnološka poduzeća obvezuju na sprečavanje i otkrivanje seksualnog zlostavljanja djece na svojim platformama. To uključuje slučajeve mamljenja, praksu u kojoj seksualni predatori s djecom grade odnos koji se temelji na povjerenju kako bi ih mogli iskorištavati i zlostavljati te manipulirati njima.

Cilj je EU-a da propis postane stvarnost do kolovoza 2024. Ako propis do tada ne bude donesen, postojeća uredba EU-a prestat će važiti, što bi predatorima moglo olakšati seksualno zlostavljanje djece bez posljedica.

Saznajte više o tome kako EU planira zaustaviti seksualno zlostavljanje djece.

Pojedinosti

Datum objave
22 studeni 2022
Autor
Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove