Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Migration and Home Affairs
Новинарска статия22 ноември 2022Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“

Как сигнал за сексуално насилие над деца помогна за спасяването на 140 деца

How a child sexual abuse report helped rescue 140 children

Неотдавнашен сигнал на доставчик на онлайн услуги доведе до задържането на 46 сексуални насилници на деца в Нова Зеландия и до идентифицирането на над 100 заподозрени лица в целия ЕС. В резултат на това над 140 деца по света бяха спасени от сексуално насилие. Този случай показва как само един сигнал може да доведе до промяна и да спаси стотици деца от сексуално насилие. Подобни сигнали често са единственият начин за разкриване на случай на сексуално насилие, който може да е трудно забележим дори за хората, които са най-близо до детето.

През 2019 г. доставчикът на онлайн услуги сигнализира за голям брой хора, които използват платформата му за обмен на смущаващи снимки, включително снимки на садистични актове на сексуално насилие над кърмачета и деца. Вследствие на сигнала започна международно разследване, ръководено от министерството на вътрешните работи на Нова Зеландия. Разследването беше подкрепено от Европол, Интерпол и правоприлагащите органи от Австралия, Австрия, Канада, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Словения, Испания, Обединеното кралство и САЩ.

В резултат на това бяха открити 32 GB материали, съдържащи сексуално насилие над деца. Бяха разследвани над 830 случая в целия свят. Няколко случая се оказаха особено тревожни — двама заподозрени от Австрия и Унгария са извършвали насилие над собствените си деца, съответно на шест и осем години. И двете деца вече са в безопасност. За друго заподозряно лице от Испания бе установено, че притежава и споделя материали, съдържащи сексуално насилие над деца, както и че заснема видеоматериали с възрастни, които са голи или извършват сексуален акт, без тяхното съгласие. Много от разследванията в ЕС все още продължават.

Нови правила на ЕС срещу сексуалното насилие над деца

За съжаление, въпреки този вдъхновяващ пример, не всички доставчици на онлайн услуги подават такива сигнали. През май 2022 г. Европейската комисия предложи законодателство, задължаващо технологичните компании да предотвратяват и откриват сексуално насилие над деца на своите платформи. Това включва случаите на сприятеляване с цел сексуална злоупотреба — практика, при която сексуални хищници изграждат отношения с деца, за да могат да ги манипулират, да ги експлоатират и да извършват насилие над тях.

Целта на ЕС е това законодателство да се превърне в реалност до август 2024 г. Ако то не бъде прието дотогава, срокът на действие на настоящия регламент на ЕС ще изтече, което ще улесни хищниците да извършват сексуално насилие над деца без последствия.

Научете повече за това как ЕС планира да се бори със сексуалното насилие над деца

Данни

Дата на публикуване
22 ноември 2022
Автор
Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“